Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Négy minisztérium élén lesz váltás Ausztriában

Négy minisztérium élére jelölt új vezetőt kedden Michael Spindelegger osztrák alkancellár, a kisebbik kormánypárt új vezetője.

A négyből kettő politikus most kerül be a kormányba. A másik kettő eddig is a kabinet tagja volt, de most új tárca élén folytatja tevékenységét.
A várakozásoknak megfelelően Maria Fekter eddigi belügyminisztert kérte fel a megüresedett pénzügyminiszteri tisztségre Spindelegger, az Osztrák Néppárt múlt csütörtökön kijelölt új elnöke. Fekterre az államadósság csökkentésének feladata vár. Helyére Johanna Mikl-Leitner, az alsó-ausztriai tartományi kormány egyik eddigi tagja kerül. Beatrix Karl eddigi felsőoktatási és tudományos minisztert az igazságügyi minisztérium vezetésére kérte fel az új ÖVP-elnök, a leváltott Claudia Bandion-Ortner helyére. Karl utóda Karlheinz Töchterle egyetemi rektor lesz.

A kormány átalakítása azután vált szükségessé, hogy Josef Pröll pénzügyminiszter-alkancellár, az ÖVP előző vezetője a múlt szerdán váratlanul bejelentette, hogy súlyos betegsége miatt visszavonul a politikai életből. Az új "névsort" az ÖVP elnökségi ülésén elnyert jóváhagyást követően ismertette Spindelegger.

Az ÖVP rendkívül rövid idő alatt, már a Pröll lemondása utáni napon kijelölte az új pártelnököt, aki - az ÖVP-nek a kormányban elfoglalt helyéből adódóan - a hagyományoknak megfelelően az alkancellári hivatalt is betölti.

Spindelegger már első nyilatkozataiban jelezte, hogy nem csak Pröll helyére keres új tárcavezetőt, hanem ennél nagyobb átalakítást tervez az ÖVP-ben. Így nem érte meglepetésként az osztrák közvéleményt, hogy hétfőn lemondott Fritz Kaltenegger, az ÖVP főtitkára is. Kalteneggert már Pröll távozása előtt is érték bírálatok, nem hivatalos értesülések szerint számítani lehetett arra, hogy Spindelegger kezdeményezi a leváltását. Utódának Spindelegger javaslatára Hannes Rauchot, a tiroli pártszervezet vezetőjét teszik meg. A helyén marad viszont Karlheinz Kopf frakcióvezető, akinek a leváltásáról kezdetben szintén találgatások kaptak szárnyra. A tág értelemben vett kormány két másik ÖVP-s tagja is kicserélődik, két államtitkár személyében.

Werner Faymann kancellár még a nevek elhangzása előtt kijelentette: üdvözli, hogy pártja koalíciós partnere ilyen gyorsan dönt, és ezzel lehetővé teszi a kormányzati munka zavartalanságát. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelezte, hogy nincs ellenvetése a kinevezésekkel szemben.

Megfigyelők rámutatnak, hogy a személycserékkel részben megváltoznak az ÖVP-n belüli erőviszonyok. Míg az agrárközgazdász végzettségű, volt mezőgazdasági miniszter Pröll a Gazdaszövetséghez közel állónak számított, az új pártelnök egy másik befolyásos ÖVP-közeli szervezet, az Osztrák Munkavállalók Szövetségének (ÖAAB) elnöke. A tisztségek új elosztásával a hagyományosan erős alsó-ausztriai pártszervezet befolyása ugyan változatlan marad, de nő az ÖAAB befolyása a Gazdaszövetség rovására.

Az új pártelnökre az a feladat vár, hogy megállítsa az ÖVP népszerűségének csökkenését, és helyreállítsa a közvélemény és a párttagság meggyengült bizalmát a pártot megrázó közelmúltbeli botrányok után. Már Pröll lemondása és a két európai parlamenti képviselőt érintő botrányok előtt is megfogalmazódott az igény az ÖVP-n belül a párt politikájának tartalmi megújítására, hogy visszafordítsák a választók elpártolását. Az ÖVP-től elforduló szavazók leginkább a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vagy a bizonytalan pártválasztók táborát gyarapítják.

A keresztény gyökerű jobboldali gyűjtőpárt politikájának tartalmi megújítására vonatkozó elképzeléseiről eddig keveset mondott az alkancellár. Keddi nyilatkozataiban kijelentette, hogy - a családügyi államtitkárság megszüntetése ellenére - a családpolitikának központi szerepet szán, és hogy az idegenrendészeti és bevándorlás-politikában nem lát okot irányváltásra. Maria Fekter minisztersége alatt ez utóbbi terület kezelését számos bírálat érte az ellenzék, de részben az SPÖ részéről is. Létrehozott viszont egy integrációs államtitkárságot az országban élő külföldiek beilleszkedésének előmozdítása végett.
Az új minisztereket várhatóan csütörtökön nevezi ki Heinz Fischer szövetségi elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos tűzvész pusztít Texasban

Az oltóberendezésekkel felszerelt C-130-as katonai repülőgépek és tűzoltó helikopterek bevetése… Tovább olvasom