Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Napok óta terjengett a mérges gáz berobbant török bányában

A szén napokkal a katasztrófa előtt parázslani kezdett, ennek nyomán szabadultak el a mérges gázok. A mért adatoknak a bánya működtetője nem tulajdonított jelentőséget.
A somai szénbányában már napokkal a 301 halálos áldozatot követelő baleset előtt magas volt a mérgező gázok szintje, az üzemeltető vállalat ennek ellenére nem tett semmilyen óvintézkedést - jelentette hétfőn a török média.

A The Hurriyet és a Habertürk török lapok forrás feltüntetése nélkül arról írtak, hogy a bányát működtető vállalat nem tulajdonított jelentőséget az érzékelők által mért adatoknak, és fel sem jegyezte azokat.

Az újságok jelentését az ügyészség nem tudta megerősíteni, viszont az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó túlélők elmondták: a munkafelügyelők figyelmen kívül hagyták a mérgező gázok emelkedő szintjét, és nem törődtek a biztonsági problémákkal.

Bekir Sahiner főügyész szombaton elmondta, hogy az egyik előzetes vizsgálat szerint a szén napokkal a katasztrófa előtt parázslani kezdett, aminek nyomán mérges gázok szabadultak el.

Az ügyészség hétfőn közölte, hogy a történtekkel összefüggésben öt ember ellen gondatlanságból okozott emberölés miatt indítottak eljárást. A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy a bányatársaság vezető beosztású alkalmazottairól van szó, és köztük van a vezérigazgató is. A nyomozás során vasárnap 25 embert vettek őrizetbe, de többségüket már szabadon engedték.

Hétfőn közel kétezer egyetemista vonult utcára Ankarában, hogy megemlékezzen a török függetlenségi háború kitörésének 95. évfordulójáról. A felvonulók közül többen védősisakot viseltek, és a kormány lemondását követelték.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hétfőn megvédte a kormánynak a somai katasztrófára adott válaszát, és elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a bányát üzemeltető társaságot politikai szálak fűznék a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

"Azt beszélik, hogy a (bányatársaság) főnöke a párt egyik támogatója" - mondta Erdogan. "Most először láttam őt (Somában). Nem ismerem … Azt hiszik (az ellenzéki politikusok), hogy hasznot húzhatnak az ilyen rágalmakból" - tette hozzá a politikus, akinek esélyére az augusztusban esedékes elnökválasztáson hatással lehet a mostani tragédia.

A Sabah újság által idézett egyik török kormányszóvivő szerint az ankarai vezetés még ezen a héten benyújt egy tervezetet a bányák biztonságosabbá tétele érdekében. A lap úgy értesült, hogy Törökország akár a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) a bányászati munkabiztonságról és egészségvédelemről szóló konvencióját is ratifikálhatja. Az ILO adatai szerint 2012-ben az európai országok közül Törökországban történt a legtöbb munkahelyi baleset. A somai bányaszerencsétlenség nyomán az eurázsiai ország ezen a téren világviszonylatban a második helyre lépett elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémprogrammal zsaroltak, lebuktak a hackerek

A BlackShades elnevezésű károkozó szoftverrel kapcsolatban világszerte mintegy száz internetes… Tovább olvasom