Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Megrekedtek a tárgyalások Románia és az IMF között

Megrekedtek a tárgyalások Románia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége között - adta hírül vasárnap a román média.

A Mediafax román hírügynökség és a Gandul című román napilap meg nem nevezett román hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a feleknek nem sikerült megállapodniuk egy kormányrendeletről, amely a hitelvásárlók számára kedvezőbb feltételeket teremt.

A román kormány ugyanis az idén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szerint a bankok nem módosíthatják a hitelszerződéseket, és nem emelhetik a kamatot az ügyfél tudta nélkül, illetve megszigorította a szerződések módosításának feltételeit. A Valutaalap küldöttsége arra figyelmeztette a román kormányt, hogy ez az intézkedés több száz millió euró veszteséget okozhat a bankoknak, ha visszamenőleges hatállyal, vagyis a rendelet hatályba lépése előtt megkötött lakossági hitelszerződésekre is kiterjesztik, és ez kudarcra ítélheti a makrogazdasági stabilitás visszaállítására irányuló erőfeszítéseket. A Mediafax szerint az IMF a rendelet hatályon kívül helyezését kérte, amit a román hatóságok nem akarnak elfogadni.

Vasárnap este Traian Basescu román államfő ismét találkozni fog az IMF küldöttségével, miután szombaton délelőtt folytatott már egy megbeszélést. A román kormány szóvivője megerősítette, hogy Emil Boc miniszterelnök is részt vesz a román elnöki hivatalban vasárnap este sorra kerülő tanácskozáson. A tervek szerint a hét elején befejeződik az IMF-küldöttség romániai látogatása, az említett források szerint azonban nem kizárt, hogy a delegáció meghosszabbítja romániai tartózkodását a felmerült nézeteltérések miatt. Az IMF-küldöttség a soron következő negyedéves felülvizsgálatot végzi, amelyen eldől, hogy a nemzetközi pénzintézet folyósítja-e a tavaly megkötött, csaknem 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás utolsó részletét Romániának, vagy sem.

Ezen kívül a tanácskozáson tárgyaltak arról is, hogy Románia megköti-e az újabb, úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést, amelyről a román államfő többször is úgy nyilatkozott, hogy szükséges Bukarest számára. Román gazdasági szakemberek szerint a mostani gazdasági helyzetben Romániának még szüksége van az IMF-re, és nem teheti meg, hogy felbontja az érvényben lévő hitelmegállapodást. A román gazdaság az idén várhatóan 1,9 százalékkal csökken, miután tavaly 7,1 százalékos visszaesést regisztráltak 2008-hoz képest. Jövőre 1,5 százalékos növekedéssel számol a román kormány és az IMF.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utasszállítón jutott el Dubajba robbanó küldemény

A Dubajban megtalált, pokolgépet tartalmazó küldemény két utasszállító gépen jutott el az Egyesült… Tovább olvasom