Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megnyitják a Vesta-szüzek házát a látogatók előtt

Idén egymás után nyitják újra kapuikat az ókori Róma elfeledett műemlékei: január végétől ismét látogatható lesz például a Vesta-szüzek háza a Forum Romanumon.

Az ókori emlék helyreállítása huszonöt évig tartott. A megnyitás pontos napját még nem közöltek, de a római sajtó már beléphetett a restaurált régészeti területre.

A Corriere della Sera című újság honlapján láthatók a Vesta-szüzek házában készített első felvételek. Az örök tüzet őrző papnők ókori rendháza a Nero császár alatt, 64-ben kitört római tűzvész utáni újjáépítésben nyerte el mostanáig fennmaradt formáját.

Az emeletes épületből a falak és a belső kert medencéi vészelték át az utóbbi majdnem kétezer évet, a Vesta-papnők később idehelyezett szobraival. „Ez Róma legcsodálatosabb és legjobban megmaradt császárkori épülete”- mondta a Corrier della Serának a restaurálást vezető Giacomo Boni régész.

A Forum Romanum további meglepetéseket ígér: márciusban a nagyközönség előtt is megnyitják azt a lépcsőt, amelyen a császárok a lehető leggyorsabban tudtak feljutni a Palatinus-dombon emelt palotákba. Látogatható lesz Castor és Pollux helyreállított temploma, novembertől pedig a szintén évtizedek óta lezárt Lapis Niger. Ez a legenda által Romulus sírjának tartott fekete kő őrzi a legrégibb fennmaradt római feliratot.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 24. 05:52
    „A mi Viktorunk mikor fog oda érni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böllérversenyt rendeznek január végén a kárpátaljai Mezőgecsén

Január 29-én tartják meg a kárpátaljai Mezőgecsén (Gecsa) az újabb nemzetközi böllérversenyt. Tovább olvasom