Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Meghalt a szaúdi király

Elhunyt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodó. A 80 évesen a trónra került király 9 évet uralkodott, ami alatt néhány nagyon óvatos reformot vezetett be. Utódja 79 éves fivére lett.
Meghalt a szaúd-arábiai uralkodó csütörtök éjjel - jelentette Szaúd-Arábia állami televíziója pénteken a trónörökösre hivatkozva.

A kilencvenegy éves Abdallah bin Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Decemberben kórházban került tüdőgyulladás miatt, csak gép segítségével tudott lélegezni. Az uralkodót a muszlim hagyományoknak megfelelően még pénteken eltemetik jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Abdallah király az Egyesült Államok szövetségese volt, támogatta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szembeni harcot és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíciót. Uralkodása alatt azonban Szaúd-Arábia továbbra is ultrakonzervatív ország maradt, bár Abdallah nevéhez több - nyugati szemmel óvatosnak tűnő, szaúdi mércével mérve jelentősnek mondható - reformkezdeményezés is fűződött.

2011-ben például megígérte, hogy a nők is szavazati jogot kapnak a helyhatósági választásokon (az abszolút monarchiában csak helyhatósági voksolást szerveznek), jelöltethetik magukat különféle posztokra és bekerülhetnek a parlamentet helyettesítő Tanácskozó Gyűlésbe is.

Abdallah uralkodása idején engedélyezték a nőknek, hogy - meglehetősen szigorú feltételek teljesülése esetén - autót vezessenek. Az uralkodó fontosnak tartotta a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a felzárkóztatást, többek közt az oktatás területén.

Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának: trónra lépése előtt tíz évig régensként irányította az országot, miután testvére, Fahd király agyvérzést kapott. Fivére 2005-ös halála után, 80 évesen ülhetett fel a trónra.

Abdallah az ország története egyik legkedveltebb uralkodója volt, részben a reformok révén. Népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a 2011-es arab tavasz idején Szaúd-Arábiában csak kevés tüntetés volt, azokkal szemben viszont kemény fellépést rendelt el. Különösen a fiatalok kedvelték, és tekintettel arra, hogy Szaúd-Arábia lakosságának 60 százaléka 30 év alatti, ez jelentős támogatást jelentett számára.

Abdallah halálával a trón Szalman bin Abdel-Aziz hercegre, az elhunyt uralkodó 79 éves fivérére szállt. Szalman herceg egészségi állapota nem sok jót ígér, a közelmúltban agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját. Az új uralkodó pénteken gyorsan be is jelentette, hogy egyik fivérét, Mukram herceget nevezte ki trónörökösnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyesen is cáfolta a szexbotrány vádjait András herceg

Először utasította vissza személyesen is András yorki herceg azokat az állításokat, hogy szexuális… Tovább olvasom