Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megerősödött Robert Fico pártja

Megerősödve jött ki a néhány héttel ezelőtti kormányválságból Robert Fico szlovák kormányfő pártja. A szociáldemokrata Smer ((ejtsd: szmer)) népszerűsége a szlovák statisztikai hivatal közvélemény-kutató ügynökségének december eleji felmérése szerint 45,2 százalék.
A Csáky Pál irányította ellenzéki Magyar Koalíció Pártja a felmérés alapján a szavazatok 7,6 százalékát tudhatná magáénak, ha most lennének a választások.Fico pártja a tavalyi szlovákiai előrehozott választásokon a voksok több mint 29 százalékát szerezte meg, és a 150 fős parlamentben 50 mandátumhoz jutott.

Azóta népszerűsége a közvélemény-kutatások alapján lényegében töretlenül nőtt. Októberhez képest ez majdnem négy és fél százalékos növekedést jelent. A szlovák törvényhozásba a decemberi eredmények alapján csak a jelenlegi hat parlamenti párt jutna be. Fico pártján kívül további kettő "teljesített" tíz százalék felett: a két reformkormánya révén ismertté vált Mikulás Dzurinda ((ejtsd: mikulás dzurinda)) ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója 13,5 százalékkal a második, Fico erősebbik szövetségese, a második legnagyobb kormányerő, a Ján Slota ((ejtsd: ján szlota)) vezette Szlovák Nemzeti Párt pedig 11,2 százalékkal a harmadik.

Kilenc százalékot meghaladó a legkisebb kormánypárt, a háromszoros volt miniszterelnök, Vladimír Meciar ((ejtsd: vlagyimír mecsiar)) vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom. Sorrendben ötödikként jutna a pozsonyi parlamentbe az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom 8,4 százalékkal. Az idén március óta Csáky Pál irányította ellenzéki Magyar Koalíció Pártja a felmérés alapján a szavazatok 7,6 százalékát tudhatná magáénak, ha északi szomszédunknál most tartanák a választásokat.

A magyar párt 1998-as megalakulása (pontosabban a három elődpárt egyesülése) óta tíz százalék körüli eredményt ér el a választásokon, ami nagyjából megfelel a magyar kisebbség szlovákiai arányszámának. A jelenlegi szlovák kormánykoalíció három pártja összesen a voksok kétharmadát szerezné meg, az ellenzék tehát csak a fennmaradó egyharmadon "osztozhat".

Népszerűsége nemrégiben olyan kijelentésre ragadtatta Ficót, hogy az ellenzékkel szemben a 2010-es választásokon majd úgy "léphet pályára", mint az Arsenal egy szlovák alacsonyabb szintű, járási bajnokság csapatával szemben. Abban bízik, három év múlva már elég lesz egy pártot maga mellé venni a kormányzáshoz.

Szlovákiában az okozott kormányválságot, hogy a legkisebb kormánypárt agrárminisztere, Miroslav Jurena rendkívül alacsony áron eladott egy állami erdőt, amely végül a párt elnöke, Vladimir Meciar üzleti érdekeltségébe került. Robert Fico az eset kapcsán Jurena lemondását követelte, Meciar a koalíciós szerződés felmondásával fenyegetőzött.

A mezőgazdasági miniszter végül lemondott, de a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom a koalícióban maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a koszovói alkotmány tervezete

Koszovó jövőbeli alkotmányát szinte teljes egészében kidolgozták. Ezt hétfőn jelentette be… Tovább olvasom