Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Medveszámlálás Szlovákiában

Szlovákia - Medveszámlálási akciót kezdenek Szlovákiában, ahol elkeseredett küzdelem folyik a medvék körül a vadászok és a természetvédők között.
A mézevők nyakába GPS-gallért fognak akasztani, és kamerákkal fogják figyelni a mozgásukat. Egyidejűleg hagyományos módszerrel, a nyomok és az ürülék alapján is fogják számolni a medvéket. Az akciót a besztercebányai Országos Természetvédelmi Intézet szervezi, 4 millió eurós (1 milliárd forintos) költségvetéssel.


Az emberi tevékenység miatt a medvék élettere zsugorodik, a parasztok panaszkodnak a mackók által okozott kárra, az állatkertek tele vannak, így az optimális létszám feletti medvék jövője nem túl fényes. De értelmesen csak akkor lehet eldönteni, hogy mi legyen az állatokkal, ha tudják, mennyi van belőlük. A környezetvédők a védett területek nagyságából kiindulva 400-600-ra becsülik a medvelétszámot. A vadásztársaságok viszont 1.200-1.400-ra. A hatóságok ezért a két érték közé teszik a számot, szerintük 700-900 talpas él a szlovákiai erdőkben. Hivatalos adatok szerint 2000 és 2006 között 500 kilövési engedélyt adtak ki, és ez alapján 194 medvét ejtettek el. De a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint minden adat attól függ, hogy mik az érdekei a számlálónak. A természetvédelmi területek vezetőségei azt állítják, hogy a medvék túlságosan elszaporodtak, egyre lejjebb merészkednek a völgyekben, ezért nem védelemre, hanem létszámszabályozásra van szükség. Az állatvédők viszont rámutatnak, hogy a természetvédelmi területek azért mondják ezt, mert a vadászati engedélyek kiadása jó üzlet.

A Vlk ("Farkas") elnevezésű állatvédő szervezet pert is indított, mert szerinte a medvevadászati engedélyek kiadásának szlovákiai szabályai nem felelnek meg az európai uniós előírásoknak. Robin Rigg Szlovákiában élő skót kutató szerint nem ilyen radikális megközelítésekre volna szükség, minthogy a medvét rövid távon nem fenyegeti a kihalás. Inkább a konfliktushelyzetek lehetőségeit kellene korlátozni. Vagyis az emberek ne etessék a medvéket, a hegyi falvakban a szeméttárolókhoz ne férhessenek hozzá az állatok, a telkeket pedig villanykerítéssel kell körbevenni, ha pedig nagy ritkán a medve támad, akkor riasztósprayvel kell védekezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírtanák a maláriát

Az ENSZ ma hirdeti meg a malária kiirtásárt célzó programját. Tovább olvasom