Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Második világháborús repülőgépet ástak ki: 67 évig a föld alatt

Hatvanhat évig hevert a föld alatt egy második világháborús vadászgép Emilia-Romagnában. Történetét és a gépen szolgáló katonákat személyes tárgyaik segítségével azonosították.
A Copparóban élők 1945. április 21. óta tudják, hogy szövetséges repülőgép feküdt a szántóföldek alatt, de nem gondolták, hogy erről bárkinek is beszélniük kell. A háború után a gép egyik szárnyát egy traktor le is vágta. A fémlemezekből a helyiek tésztavágó gépet készítettek - számolt be a Corriere della Sera napilap az Emilia Romagna tartománybeli településen talált harcászati bombázóról.

Hatvanhat év után a II. világháborús repülőgéproncsokat kereső Fabio Raimondi, az Archeologi dellíaria (A levegő régészei) című blog szerzője jutott el a Pó-folyó menti Copparóba, és ásni kezdett a közeli Mantovában működő Második Világháborús Múzeum segítségével. Ha darabokban is, de egy Douglas A-20 Boston típusú harcászati bombázót sikerült kiemelni, és a gépen szolgáló katonák személyes tárgyai is előkerültek, közöttük egy óra és egy gyűrű is.

A repülőt négy nappal a háború befejezése előtt lőtte le a német légvédelem. A szövetséges gépen négyen szolgáltak, három angol és egy ausztrál, nevüket az olasz sajtó közölte hangsúlyozva, hogy a pilóta a költőként is ismert David Kennedy Raikes volt, aki huszonegy évesen vesztette életét. Nevüket az az emlékmű őrzi, mely Máltán a Commonwealth brit nemzetközösségnek a Földközi-tenger felett elesett több mint kétezer repülősét sorolja fel. Copparóban még nem állítottak nekik emlékművet - jegyezte meg a Corriere.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA: A GDP fölött az államadósság

Hirtelen az Egyesült Államok tavalyi hazai összterméke (GDP) fölé ugrott a szövetségi állam adóssága… Tovább olvasom