Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Markó bármelyik román párttal együttműködne

Románia - Mindhárom román párttal elképzelhető a koalíciós tárgyalás fejtette ki szerdán bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke elmondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjével, Calin Popescu Tariceanuval már sor került egy megbeszélésre, és megegyeztek abban, hogy még szorosabbá kell tenni az együttműködést, hiszen a két szervezet együtt kormányoz, vannak közös, már folyamatban lévő tervek. Markó azonban leszögezte: a liberálisok és a szövetség között nem született egyezmény, de mindenképpen a korábbi együttműködés folytatása lenne a kedvezőbb. Ugyanakkor a Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt néhány képviselőivel is sor került beszélgetésre, azonban hivatalos tárgyalások nem voltak.

Markó kifejtette: az RMDSZ nem kíván minden áron kormányozni, de fontos lenne folytatni az elkezdett terveket a célkitűzések megvalósítása érdekében. Az RMDSZ nem tart az ellenzéki szereptől sem, de a választók által kifejtett vélemények alapján, a kormányzati szerepvállalás fontos lenne a romániai magyar közösség számára. "Van olyan prioritásunk, amely sajnos eddig nem érvényesült a kormányban, gondolok itt a decentralizációra. A kormány, majd a parlament is elfogadott egy jó kerettörvényt, de utána a minisztériumok semmit sem tettek ennek megvalósítása érdekében" - mondta. Másik prioritás az oktatási és egészségügyi rendszer reformjának megvalósítása, az infrastruktúra fejlesztésének erőteljes folytatása, az egyének és közösségek szociális helyzetének javítása, és nem utolsósorban, a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezet elfogadtatása. Az RMDSZ szerint az új választási rendszernek számos hibája van, az új parlamentnek rövid időn belül módosítania kell a törvényt egy koherens, hatékony rendszer kialakítása érdekében. Markó üdvözölte, hogy a Nagy-Románia Párt (PRM) kiesett a parlamentből. "Így már nem kell azt mondani, hogy van egy párt, amellyel nem kötünk szövetséget. Mind a három bejutott párt demokratikus szervezet, és mindhárommal elképzelhető az együttműködés, ha megfelelő közös programot tudunk kialakítani." - magyarázta az elnök. Megjegyezte: a PRM kiesésével az ultranacionalizmus átszivároghat akár a többi román pártba.

Olvasóink írták

  • 1. nyusz 2008. december 05. 08:08
    „jo volna már Marko BÉla leállitaná magát.ne mind kavarjon.elég bajuk van az embereknek igyis.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titokzatos betegségbe halt bele egy dél-afrikai Brazíliában

Brazília - A brazil egészségügyi hatóság vizsgálja, hogy milyen betegség végzett egy dél-afrikai… Tovább olvasom