Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Liszt szobor Pekingben

A pekingi Nemzeti Nagyszínházban (NCPA) az öregkori Liszt Ferencet és a világhírű zeneszerző jobb kézfejét ábrázoló szobrot, Jüan Hszi-kun (Yuan Xikun) szobrászművész alkotását avatták fel szombaton este.

A szoboregyüttes leleplezése előtt Kusai Sándor magyar nagykövet mondott beszédet, amelyben idézte Jókai Mór szavait Liszt utánozhatatlan zongorajátékáról, és méltatta a 200 éve született művészt. Egyúttal elismeréssel beszélt a neves kínai szobrászról, akinek - mint mondta - sikerült "a zongora hangját három dimenzióban megtestesítenie".

Liszt Ferenc mellszobrát a művész ingyen készítette el és ajánlotta fel a Liszt-évforduló alkalmából a magyar nagykövetségnek, amely úgy vélte, hogy annak méltó helye lenne a Nemzeti Nagyszínházban, Frédéric Chopin szobra mellett.

Az ajándékért az intézmény részéről Jang Ling (Yang Ling), az NCPA alelnöke mondott köszönetet. A szobrászművész betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Jüan Hszi-kun Kína elismert szobrászművésze, a kulturális minisztérium művészeti tanácsának tagja. Kofi Annantól kezdve Antonio Samaranchon át Bill Clintonig több mint 150 neves külföldi személyiség portréját készítette el hagyományos kínai tustechnikával. A tudományos és művészeti élet világszerte ismert személyiségei közül több tucatról készített mellszobrot.

Az ajándékozási ünnepség után következett Li Jün-ti (Li Yundi) zongoraművész koncertje, amely egyben a nyolc részből álló Liszt Extravaganza címet viselő, Liszt Ferenc emléke előtt tisztelgő pekingi előadássorozat nyitó előadása is volt.

Li, aki 2000-ben 18 évesen megnyerte a 14. varsói nemzetközi Chopin-versenyt, és egy évvel korábban harmadik helyezést ért el a Liszt Ferencről elnevezett utrechti nemzetközi zongoraversenyen, az előadás első részében Chopin, a második részében Liszt műveit játszotta. Az NCPA zenekara Liszt Magyar rapszódiáját adta elő.

A népszerű fiatal művész telt ház előtti virtuóz játékát a közönség rendkívül hálásan fogadta, a hosszantartó tapsot Li Jün-ti a ráadásokban kínai darabokkal viszonozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés Moszkvában a kaukázusi politika ellen

Nacionalisták százai tüntettek szombaton Moszkva központjában az orosz vezetés kaukázusi politikája… Tovább olvasom