Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Líbia - Elkezdődött a háború, öt országból álló koalíció indított támadást

Líbiában egy francia harci repülőgép közép-európai idő szerint 17.45 körül megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet - jelentette be a párizsi védelmi minisztérium szóvivője, Laurent Teisseire.

21 óra 47 perc - Pentagon: öt országból álló koalíció indított támadást

Öt országból - az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Kanadából és Olaszországból - álló koalíció támadást indított Líbia ellen, hogy megbénítsa az arab ország légvédelmi rendszerét - közölte szombat este az amerikai védelmi minisztérium.

A légicsapásokkal megkezdődött a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását célzó Odyssey Dawn kódnevű művelet, amelyre az ENSZ adott felhatalmazást az észak-afrikai arab országban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők és a kormányellenes lázadók között kirobbant harcok miatt, a polgári lakosság védelme érdekében. A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki. A Földközi-tengeren jelenleg két amerikai romboló, a Stout és a Barry, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a líbiai partok közelében, mindegyiket felszerelték ilyen robotrepülőgépekkel. A líbiai állami televízió szombat este azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban. Független források ezt nem erősítették meg.

David Cameron brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a brit fegyveres erők "akcióba lendültek" Líbia fölött, s úgy vélte, hogy az ENSZ-felhatalmazás alapján zajló hadműveletek "szükségesek, törvényesek és helyesek". Helyszíni beszámoló szerint líbiaiak ezrei gyűltek össze szombaton Kadhafi tripoli rezidenciájánál, hogy élő pajzsot alkossanak a légicsapások elleni védekezésül. A szombati esti rakétacsapások előtt, a nap folyamán a francia légierő már megkezdte a hadműveleteket, s egy francia harci repülőgép közép-európai idő szerint 17.45 körül megsemmisítette az első líbiai célpontot is, egy katonai járművet.

21 óra 25 perc -  Amerikai hadihajóról robotrepülőgépeket lőttek ki

Egy amerikai hadihajóról manőverező robotrepülőgépeket lőttek ki szombat este líbiai célpontokra - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A líbiai állami televízió azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban.

20 óra 01 perc - Moszkva sajnálja a külföldi katonai művelet megkezdését

Sajnálkozásának adott hangot az orosz külügyminisztérium szombaton amiatt, hogy a nyugati szövetségesek megkezdték a líbiai válságba történő katonai beavatkozást.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte: "Moszkvában sajnálattal vették tudomásul a fegyveres akciót, amelyet országok egész sora hajtott végre Líbiában az ENSZ Biztonsági Tanácsának sietősen elfogadott 1973. számú határozatára hivatkozva".

A szóvivő felszólította a líbiai válságban szemben álló feleket, valamint a (most kezdett) katonai művelet résztvevőit, hogy tegyenek meg mindent a polgári lakosság szenvedéseinek elkerülésére és a mielőbbi tűzszünet elérése érdekében. Amerikai, európai és arab vezetők szombaton Párizsban eldöntötték, hogy azonnali katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében.

Közben Washingtonban bejelentették, hogy Robert Gates amerikai védelmi miniszter a hadműveletek megkezdése miatt egy nappal későbbre halasztotta oroszországi látogatását, amelyen az európai rakétapajzsról kíván tárgyalni.

Gates csak vasárnap indul útnak. Védelmi miniszterként ez lesz Gates negyedik, egyben várhatóan utolsó oroszországi látogatása, hiszen a tervek szerint idén távozik tisztségéből.

A francia haderő Rafale típusú, bombázásra, a csapatok támogatására és a légtér védelmére is alkalmas vadászgépe bevetésre kész. Fotók: MTI

18 óra 47 perc -  Eldördült az első szövetséges lövés

A repülőgépre nem lőttek rá, a megsemmisített katonai jármű típusa még nem világos. A szombati bevetésekben mintegy húsz harci gép vett részt eddig, főként Bengázi 100-150 kilométeres körzetében, ahol le akarják állítani Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását - mondta egy másik szóvivő, Thierry Burckhard ezredes a vezérkar részéről.

Ugyanő bejelentette azt is, hogy a líbiai vizekhez vezényelték a Charles de Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozót, amely vasárnap fut ki a tengerre Toulonból.

16 óra 32 perc - A NATO még mindig nem hozott politikai döntést

Miközben a szombati párizsi nemzetközi válságtanácskozáson egyetértés született arról, hogy eljött az ideje a líbiai polgári lakosság katonai eszközökkel történő megvédésének, a líbiai légtérben pedig francia gépek már meg is kezdték a járőrözést, a NATO brüsszeli székhelyén a 28 tagország nagykövete továbbra sem jutott politikai megállapodásra a közös fellépés ügyében.

Diplomáciai források szerint amellett, hogy Németország és Törökország ellenzi az atlanti szövetség tevőleges beavatkozását, Franciaország is azon az állásponton van, hogy nem keltene jó visszhangot az arab államok körében, ha NATO-műveletnek minősülne az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát érvényesítő nemzetközi katonai akció. Az Észak-atlanti Tanács már pénteken is nagyköveti szintű tanácskozást tartott Brüsszelben.

Szombaton folytatták a "megfelelő NATO-fellépés" előkészítését, és úgy tudni, vasárnap szintén üléseznek majd a nagykövetek. Miközben még nem teljesen tisztázott, hogy mely NATO-tagországok vennének részt a közös fellépésben, az már körvonalazódott, hogy a tevékenységnek három célra kell irányulnia. Egyfelől érvényesíteni kell az ENSZ BT által elrendelt repüléstilalmat Líbia légterében, másfelől biztosítani kell a fegyverszállítási tilalom betartását, harmadrészt pedig lehetővé kell tenni a humanitárius segítségnyújtást a líbiai polgári lakosságnak.

A legközvetlenebb katonai cél - mondják brüsszeli NATO-körökben - a Kadhafi-rezsim radarberendezéseinek és légvédelmének kiiktatása lehet. Az elképzelhető második cél az, hogy légitámadásokkal megfékezzék a felkelők központja, Bengázi ellen támadó líbiai erőket.

16 óra 20 perc - Párizsban döntöttek a katonai fellépésről Líbia ellen

Amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték szombaton Párizsban, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében - jelentette be a francia elnök szombaton Párizsban.

Tökéletesen elszántak vagyunk - mondta Nicolas Sarkozy, és hozzátette, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását. A francia elnök azt is kijelentette, hogy (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) még elkerülheti a legrosszabbat, ha teljesíti az ENSZ BT határozatát. Amint megszűnik az agresszió, megnyílik az ajtó a diplomácia előtt - mondta az elnök.

16 óra 01 perc - Francia berepülés

Rafale típusú francia harci repülőgépek szombaton kora délután felderítő repülésekbe kezdtek Líbia egész területe fölött - közölték Párizsban nem hivatalos francia katonai források.

"A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek. A Rafale típusú vadászgépeket bombázásra és a légtér védelmére is fel lehet használni. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek - jelentette a BFMT-TV francia tv-állomás.

12 óra 43 perc - Kadhafi levélben óvta a nyugati vezetőket a katonai beavatkozástól

Moammer Kadhafi ezredes vezető nyugati politikusokhoz intézett levelében óva intett bármilyen, országa elleni katonai beavatkozástól, és érvénytelennek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Líbia feletti légtérzár létrehozásáról szóló határozatát.

A líbiai vezető "sürgős" üzenetet intézett Nicolas Sarkozy francia elnökhöz, valamint David Cameron brit miniszterelnökhöz és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz. Szóvivője, Músza Ibrahim tájékoztatása szerint jogtalanságnak, tiszta agressziónak bélyegezte az esetleges intervenciót, amelyet szavai szerint a Nyugat "meg fog bánni", és amellyel kiszámíthatatlan kockázatoknak teszi ki a földközi-tengeri térséget és Európát. Kadhafi értékelése szerint az ENSZ BT határozata sérti a világszervezet alapokmányát, amely tilt mindenféle beavatkozást a tagállamok belügyeibe. "Líbia nem az önöké, Líbia a mienk" - írta.

"Mi nem adhatunk le egyetlen lövést sem saját népünkre, mi az al-Kaida ellen harcolunk" - tette hozzá. Barack Obama amerikai elnökhöz intézett külön levelében Kadhafi az ENSZ BT nemzetközi katonai beavatkozásra feljogosító határozatát "érvénytelennek" minősítette, és védelmébe vette azt a döntését, hogy támadást indított a lázadó líbiai városok ellen. "Ha amerikai városokat fegyveres erőszakkal elfoglalnak, mondja, mit tenne?" - írta Kadhafi az amerikai elnöknek. Hangsúlyozta, hogy ő és a líbiaiak készek meghalni hazájuk védelmében.

8 óra 52 perc - Megkezdődött Bengázi ostroma, a felkelők lelőttek egy repülőgépet

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A kormányerők nyugat felől haladnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé. Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra.

A felkelők egy repülőgépet lelőttek, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

8 óra 08 perc - Kadhafi erői továbbra is támadják Bengázi térségét

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők továbbra is támadják Bengázi környékét.

A térségben egész csütörtök éjszaka robbanások döreje hallatszott. A felkelők közölték, hogy a kormányerők megszegték a tűzszünetet, támadást indítottak, és közeledésük miatt nekik el kell hagyniuk a várost.

A robbanásokról beszámolók szerint nem lehetett megállapítani az éjszaka, hogy bombáztak-e vagy légvédelmi ágyúkból adtak-e le lövéseket. Szombat reggel legalább egy harci gép bombázta a Bengázitól délnyugatra fekvő területet, majd két helyről füst szállt fel.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a gép hajtóművének hangja a kelet-líbiai város központjában is hallható volt.

Olvasóink írták

139 hozzászólás
 • 139. htávrohatrám 2011. március 29. 22:33
  „O.K.Te így gondolod, ez a Te dolgod.Én elismerem , ha hibázok.Bár egyre inkább nehezemre esik, mert a mai fiatalok nagy része nálunk is úgy gondolja , mint Te.Seattle mellett vannak barátaim.Kicsi a világ.Ők nem innét Magyarországról származnak.De ennek ellenére ,némelyik nagyon szépen beszéli a nyelvünket.
  Nagyon késő van már, és holnap zsúfolt napom lesz.
  Best wishes old solider!(gyengülsz, hiszen elnézést kértél , a vacak magyar írásodért)”
 • 138. szabo1936 2011. március 29. 17:24
  „Never say sorry,to apologize is a sign of weekness!!!!!!”
 • 137. szabo1936 2011. március 29. 17:09
  „htavrohatram.
  En most Amerikaban Seattle melet Washington allamban elek.Gyorben 1948-1955 januarig eltem Ujavarosban.1982 ota minden evben Mo ra latogatok az utolso e evben nem voltam ot.1955 ben ugrotam bokrot Austriaban rovid idon alat belatam,hogy nagy hibat kovetem el mivel mar sokal koraban elkelet volna elhagyni azt az orszagot.Nem ismerem az Elemert.En egy nyugdijas katona vagyok US Army.Vadaszok halaszok semi gondom a vilagon.Elnezest a rosz magyar irasomert.
  Have a nice day!”
 • 136. htávrohatrám 2011. március 29. 09:01
  „No persze, ezt gondolhattam volna.Hát mégiscsak csörgedezik vajmi kis magyar vér az ereidben, hogy ennyire határozottan elutasítod a gentle-séget.Akkor a képzeletbeli asztalnál ülve, azt mondom Neked szívd vissza a Rám aggatott negatív jelzőidet.Aztán never, never én sem.Keményen érvelni ,aaazt lehet, de nem kell egymást alázni.Hol élsz most, ha nem udvariatlan a kérdés? Mert a gyerekkor az valahová ide köt a Kisalföldre, úgy gondolom.Ja, a sok kritikádat olvasva azért még egy dolog érdekel.Amióta elhagytad az országunkat, jártál-e nálunk?Esetleg Elemért is ismered? Mert úgy védelmez téged -tán a nyugati múltja miatt- mint egy anyatigris.
  Na, szép napokat, Mr Tailor!
  Eli!Nem köszönöm a segítségedet, Te minden lében kanál.Le tudom fordítani magam, is Tailor írását.”
 • 135. elemér 2011. március 29. 01:32
  „Jóvan, akkor én fordittok a gyengébbeknek. Azok akik nyugaton vannak hosszab ideje már, nem tutyimutyik. Hülyeséget nem vesznek be. Tudnillik ezért is vannak nyugaton. Remélem ezzel segitettem.”
 • 134. szabo1936 2011. március 29. 01:19
  „Gentlemen; is a weak minded individual who is easy to take advantage of it.
  I am not a gentlemen never was and never will be!”
 • 133. htávrohatrám 2011. március 28. 23:27
  „Machers & Czindi! Kimoderáltak titeket, nagyon sajnálom.Biztosan érdekes volt a hozzászólásotok.Próbáljátok meg újra!bár Líbiától már elkanyarodtunk egy kicsit.Mostanában, Mr Tailor magyar helyesírását csiszolgatom, meg a magyar történelem tudásunkat mérjük össze.Szórakoztató, mert Ő meg van győződve az igazáról, minket , magyarokat illetően.Pedig ugye kedves hozzászólók, mi itt hitelesebbnek érezzük magunkat? No nem szeretném én bántani Őt, hiszen ha jól gondolom , már Ő sem éppen teenager.De bosszant, hogy számon kéri, hogy miért tartunk ott, ahol, amikor Ő a bajban elszelelt.Nem tudja fiú vagyok vagy lány, de felhízlalt kanárinak titulál.Ilyen egy gentleman?
  Elolvastad Tailorkám?Csak kérdezz, s ha tudok válaszolok.Nyugodalmas jó éjszakát mindenkinek!”
 • 132. szabo1936 2011. március 27. 23:23
  „129.htvrohatram.
  Na a nagysaga mar kezd kozeledni hozam mar tegez is es ven csibesznek hiv.Talan csibesz nem te fiatal koromban nagy csavargo voltam mar 1955 ota jarom a vilagot.Fejezuk be ezt a vitat a semirol en tudom ha mi egyut letudnank ulni egy asztalhoz meg egy kis civilizalt vita utan is harag nelkul tudnanak viszont latast mondani.Nekem semi fele problemam nics a magyar honfitarsaimal se MO sem kulfoldon.En most it elek ok meg ot ez amit az azsiaik karmanak hivnak.
  Jo ejszakat.”
 • 131. machers 2011. március 27. 21:49
  „123. elemér 2011.03.27. 14:00
  A történelmet Ámerikában irták és fejedet ott csak tömték a gulyáskomunizmusban. Aztán jött a rendszerváltás mert mi megbuktattuk a komcsikat. Azóta van ott történelem, mert forditanak nektek az angolbol.
  <moderálva>”
 • 130. czindi 2011. március 27. 21:30
  „Kedves htávrohatrám, szívesen: Zrínyi, a költő és hadvezér. Aki - oly sok hasonlóan kiváló emberrel együtt - gyanús körülmények között halt meg... Szabó - Tailorral semmi gondom, <moderálva> Ho lenne ma ámerika az európaiak nélkül? Még mindig az indiánok kergetnék a bölényeket a pusztáikon. Valószínű jobb is lenne, mint így, hogy a Világ csendőrének képzelik magukat...”
 • 129. htávrohatrám 2011. március 27. 20:38
  „Már nem Így tanítják .A finn rokonság elve már rég megdőlt,semmi újat nem mondtál.Remélem, hogy nekem Jézus Krisztus ad majd hosszú életet, jó egészséggel fűszerezve.Én beszélek angolul, egy bizonyos szinten, de szeretném, ha te gyakorolnád a magyart, ha velem gondolatokat cserélsz!Oké?Vén csibész!Good night,dear Tailor!”
 • 128. szabo1936 2011. március 27. 17:54
  „126,127,
  htavrohatram
  Bravo a tortenelmi tudasa hatartalan,csak az a baj,hogy ez a csuhasoktol szarmazik akik latinul irtak a tortenelmet es azt irtak amit akartak.Szerintuk a magyarok finn-ugorok pedig az mar regen be van bizonyitva,hogy a magyaroknak genetikailag semi kozuk a Finnekhez.
  May the Budha give you healthy long life.”
 • 127. htávrohatrám 2011. március 27. 17:11
  „Nekem nem volt dajkám, nekem az Édesanyám mesélt gyönyörűségeseket!Azokon nőttek fel a gyermekeim is és unokáim is, és ezek a mesék, történetek, nem tartoznak a dajkamese kategóriába, tisztelt Tailor.
  Ég áldja!”
 • 126. htávrohatrám 2011. március 27. 16:35
  „Kötöny

  (megh. 1241. márc. Pest), kun fejedelem a XIII. században; vezetésével érkeztek a kunok először Magyarország területére. Meggyilkolása lényegesen gyengítette az ország katonai erejét a mongol (tatár) invázió kezdetén.

  A kun szállásterületek a XIII. század elején a Fekete-tengertől északra és nyugatra elterülő sztyeppeken húzódtak. Az 1220-as években a terjeszkedő mongol világbirodalom seregei már a kunokat fenyegették. 1223-ban a Kalka folyó menti csatában a Kötöny vezette kun erők az orosz hercegekkel szövetségben megpróbáltak gátat vetni a mongol hódításnak, de katasztrofális vereséget szenvedtek. Ráadásul az 1220-as évek végén a kunoknak a magyarok keleti terjeszkedési törekvéseivel is szembe kellett nézniük. A kettős nyomást megelégelve, 1239-ben Kötöny bebocsátást kért IV. Bélától Magyarországra. Béla a kunokat megkereszteltette, és az ország közepén jelölt ki nekik szállásterületet. A nagyállattartó, nomád kunok állandóan összetűzésbe keveredtek a letelepült lakossággal. A mongol támadás megindulása után sokan az ellenség kémeit és titkos szövetségeseit látták bennük. 1241 tavaszán a Pestre érkezett Kötönyt és a kun előkelőket a megvadult tömeg lemészárolta. Kötöny halála után a kunok dúlva, fosztogatva elhagyták az országot.”
 • 125. szabo1936 2011. március 27. 16:27
  „122.htavrohatram
  Tisztelt nagysagos aszony.
  Egy pacsirta madar hangjat es dalat meg eltudom halgatni,de egy sargarepan folhizlalt kanari madarat aki tuloraban enekli a dajka meseket mar nem.En lezartam most a magaval nem foglalkozok tovab.Es meg a nev Kotony es a nep neve "Kun" a kulfoldi tortenelemben "Cummans" nak hivjak oket.
  Ne feleftse el a delutanai "Siestat"”
 • 124. htávrohatrám 2011. március 27. 14:16
  „Ez az eli egy elmeorvosi eset.Nincs időm ilyenekre mint Ő.Az emberi faj megcsúfolásának iskolapéldája.”
 • 123. elemér 2011. március 27. 14:00
  „"Nem Kotony, hanem ,Kötöny s egy magyar se keresi Önöknél.Én nem fogok Önnek történelem órát adni, bla, bla, bla...
  A történelmet Ámerikában irták és fejedet ott csak tömték a gulyáskomunizmusban. Aztán jött a rendszerváltás mert mi megbuktattuk a komcsikat. Azóta van ott történelem, mert forditanak nektek az angolbol.”
 • 122. htávrohatrám 2011. március 27. 13:54
  „Nem Kotony, hanem ,Kötöny s egy magyar se keresi Önöknél.Én nem fogok Önnek történelem órát adni.Akár a lyukas hordóba bort hordanék.Mr Tailor, Ön attól még nem lesz rehabilitálva.Ön lelécelt, amikor a hazájának szüksége lett volna , az Ön segítségére is.Ennyire egyszerű.Ne papoljon itt maga nekünk.Gőze sincs mit jelent áldozatot vállalni, történetesen a hazájáért.S még Ön kéri számon, hogy hol tart Magyarország ,és miért?Nézi a híradókat, meg olvassa a történelemkönyveket és kritikát gyakorol.!Jól megvan a kis jenkiföldjén.Próbáljon empatikusabb lenni velünk, és mindjárt szimpatikusabbá válik az amit mond.Minden jót!
  120-asnak köszönöm a hozzászólást.Szabó, angolul tailor.Sajnos nem tudom ki mondta a kérdéses mondatot.Elárulja? Üdvözlöm!”
 • 121. elemér 2011. március 27. 13:30
  „"Eli-félék hozták a bajt ránk az tuti!"Puculjon " oda, ahová való!Nem sértettem meg senkit jobban mint engem eli, aki azt mondta , hogy ez már nem az én hazám bla, bla, bla...

  Én csupán megválaszoltam a butaságaitokat. Mo. már régóta nem hazája azoknak akik ott születtek és élnek. Miért lenne az a én hazám ? Szerencsére életem az USA-ban éltem és nem a bukott kontinensen.”
 • 120. czindi 2011. március 26. 20:25
  „..és még valami: tudják, mennyi volt az államadósságunk 1989-ben? És mennyi most? És ez kinek (kiknek) köszönhető?
  Egy idézet: " az mi sebünk senkinek úgy nem fáj, mint minékünk, senki sem érzi nyavalyánkat úgy, mint mint mi". Folytathatnám is, bár elemér ettől kiszédülne: " egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók"... Mit nem adna egy gyökértelen amerikai, ha ilyen ősökre lehetne büszke?! ( aki tudja, ki mondta e szavakat, megnyerte a hangszórót...)”
139 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E.ON: összeomolhat a német áramellátás az atomenergia csökkentésével

A németországi áramellátás stabilitását veszélyeztetheti és áremelkedéshez vezethet szakértők… Tovább olvasom