Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Létrejöhet Szlovákia első archeoparkja

A dél-szlovákiai Rimaszombatban (Rimavská Sobota) 15 évre civilek vehették bérbe az önkormányzattól a Szabadka városrészben lévő egykori török várat, ahol Szlovákia első archeoparkjának kialakítását tervezik.

A Fundament Polgári Társulás helyi civilekkel és a történész-, régészszakmával összefogva kezdeményezte az Európában egyedülálló, török kori vízi vár megmentését - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.

Az egykori Gömör vármegyében a középső és kései bronzkor, valamint az oszmán birodalom kora igen jelentős történelmi korszak volt, ezért erre a két időszakra összpontosítva, annak a tárgyi emlékeit bemutatva szeretnék létrehozni a civilek Szlovákia első archeoparkját.

Még az idén elkezdik a régészti feltárást, amelynek eredményei alapján lehet majd folytatni a park további tervezését és kialakítását. A szabadkai török várból jelenleg alig három-négy méternyi falszakasz látható, de az 1968-ban és 1978-ban itt folytatott részleges feltárás eredményei alapján biztos, hogy tekintélyes vármaradványok találhatóak a föld alatt.

A török hadak a stratégiai jelentőségű helyen alakították ki az oszmán birodalom legészakibb erődjét. A török építkezés idejét 1555 és 1560 között feltételezi a kutatás. Szabadka vára egészen 1593-ig volt török kézen.

A civilek a török kori építészeti emlékek feltárása és konzerválása mellett egy bronzkori telep és temetkezési hely replikáját és a középkori várakat kiszolgáló mesterségek műhelyeinek kiépítését és működtetését tervezik, elsősorban pályázati pénzekből.

Olvasóink írták

  • 1. elihu 2010. március 10. 12:34
    „Kiváncsi lennék mit keresnek ott. Tót kultúrtörténeti emlékeket? Hát van olyan? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárutakkal bővült a Google térképe Amerikában

Az új lehetőség a térkép útvonalkeresőjében jelenik meg, ahol a gyalogos és az autós útvonalak… Tovább olvasom