Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Lappangó geopolitikai konfliktus tört felszínre

OROSZ-GRÚZ - A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrorista támadáshoz hasonlították hétfőn Budapesten külügyi szakértők az augusztusi orosz-grúz konfliktust, amelynek során Grúzia megkísérelte visszaállítani szuverenitását két elszakadni akaró tartománya fölött.
A Magyar Külügyi Intézetben tartott eszmecserén az igazgató, dr. Terényi János kijelentette, hogy szeptember 11. óta nem volt olyan esemény, amelynek a grúz-orosz konfliktushoz hasonló hatásai lettek volna a nemzetközi kapcsolatokra. Deák András, a Külügyi Intézet kutatója szerint Moszkva számára most érkezett el a revans lehetősége a Szovjetunió felbomlása óta.

A kutató kiemelte, hogy a posztszovjet térségben lejjebb szállt a fegyveres konfliktusok küszöbe. Rácz András katonai szakértő egyetértett azzal, hogy a világ megváltozott a grúz-orosz konfliktussal. Geopolitikai síkon olyan változások mennek végbe, amelyek lépéskényszerbe hozzák Oroszországot, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, benne Magyarországot is, fogalmazott. Kiemelte, hogy Moszkva erősíti katonai jelenlétét a perifériákon, vagyis az Oroszországgal szomszédos területeken, többek között Fehéroroszországban és Moldovában. Hofmann Tamás nemzetközi jogász szerint Oroszország ugyanazt tette Dél-Oszétiával és Abháziával, amit a nyugati országok Koszovóval, vagyis bizonyos nemzetközi jogi alapelveket sértettek meg, amikor egy ország egy részét önálló államnak ismerték el.

Deák András felhívta a figyelmet, hogy míg a nyugati országok Washington vezetésével hosszasan és alaposan készítették elő Koszovó önállóságának elismerését, ügyelve, hogy ne szigetelődjenek el, Moszkva a rosszul előkészített és rosszul időzített lépésével elszigetelődött a világban. Romsics Gergely Amerika-szakos munkatárs szerint bár Washington Grúziát támogatja évek óta, azért nem kívánta a grúz-orosz konfliktust, mert az amerikai külpolitikai stratégiának még mindig az a célja, hogy Oroszországból felelős partnert neveljen. A vitában elhangzott, hogy a grúz-orosz konfliktus egy jóval szélesebb geopolitikai sakkjátszma része csupán.

Egy lappangó geopolitikai konfliktus tört a felszínre, amelynek Oroszország az egyik szereplője. Egyes szakemberek kiemelték, hogy az Európai Unió, ezen belül Franciaország és Németország álláspontja nem végleges, más országok is kezdik geopolitikai konfliktusként értelmezni a grúz-orosz kérdést.

Olvasóink írták

 • 2. obi 2008. szeptember 10. 14:47
  „Koszovónak azért lehet, mert egyfelől 94%-ban albánok lakják, másfelől pedig Szerbia nem világpolitikai tényező.
  Tibetnek azért nem lehet, mert Kína világpolitikai tényező és ilyenkor az etnikai összetétel nem számít... Ez van!
  Dél-Oszétiáról még ne mondjuk ki a verdiktet, hiszen a dolog még (finoman szólva is) képlékeny állapotban van.
  Viszont tényleg nem értem az oroszokat. Az abház, meg a dél-oszét függetlenség mellett kardoskodnak, miközben elfelejtik, hogy Oroszországon belül, a Kaukázus északi lejtőin meg van egy Észak-Oszétia! Az ő függetlenségükeről mintha nem esne szó... Én meg azt mondom, hogy "Éljen az egy és oszthatatlan Oszétia!" :)
  Aztán majd jönnek megint a csecsenek, meg az a töméntelen mennyiségű nép, amelyek Oroszország területén élnek. Moszkva velük szemben nem lesz oly "együttérző"! Azt viszont már most borítékolom, hogy az oroszok következő célpontja kelet-Ukrajna lesz, ahol sokmillió orosz él egy etnikai tömbben.
  Azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy miért nem lehet a kurdoknak önálló államuk, amikor egy jól körülhatárolható területen él 20 millió (!) kurd. A kérdés persze költői, hiszen a következő országok területén élnek: Törökország, Irak, Irán, Szíria, Azerbajdzsán. A válasz (azt hiszem) kézenfekvő...
  Szóval nem olyan egyszerű ez...”
 • 1. Robusto 2008. szeptember 09. 10:10
  „Akkor most hogy is van ez? Koszovónak lehet, Tibetnek nem lehet, meg Dél-Oszétiának sem lehet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zavargások Malagában

Spanyolország - Súlyos zavargások törtek ki vasárnap Malagában, miután halálra késeltek egy 28 éves szengáli férfit az utcán. A bűntény hírére afrikai bevándorlók kezdtek garázdálkodni. Tovább olvasom