Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Krízisülést tart a NATO a grúz-orosz helyzet miatt

Brüsszelben gyűlnek össze ma a NATO tagállamainak külügyminiszterei, hogy megvitassák: miképp válaszoljanak Oroszország grúziai katonai akciójára.

A BBC információi szerint a NATO 26 külügyminisztere megosztott a kérdésben. A találkozón várhatóan további humanitárius segélyeket ajánlanak majd fel Grúziának a fegyveres konfliktusban megsérült infratsruktúra helyreállítására.

A NATO egyik tábora, Nagy-Britannia, Kanada, az Egyesült Államok és a kelet-európai tagállamok keményebb fellépést szeretnének Oroszországgal szemben. A nyugat-európai államok, Franciaország és Németország vezetésével azonban olyan válaszlépést támogatnak, amellyel nem ártanának túlságosan a Moszkvához fűződő viszonyukon. Eközben a grúz hatóságok szerint az orosz katonai csapatok továbbra sem hagyták el maradéktalanul Grúzia területét. Moszkva azonban cáfolja, hogy nem tartaná magát ígéreteihez és a béke-megállapodáshoz.

Fogolycsere kezdődött

Az orosz és a grúz csapatok fogolycserébe kezdtek kedden a grúz főváros és Gori közötti úton - jelentették helyszíni tudósítók. A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, egy orosz ellenőrzőpontnál tartják a cserét, Tbiliszitől 30 kilométerre. Eközben az orosz NATO-küldött azt mondta, csapataik megkezdték a visszavonulást. Grúzia szerint az orosz csapatok nem mozdultak.

A fogolycsere a Nemzetközi Vöröskereszt jelenlétében történik - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint 13 grúz foglyot cseréltek öt oroszra. Mindkét újságíró látott két, hordágyon hozott sérültet is. Az orosz csapatok kivonulása a grúz elnökön múlik - mondta Dmitrij Rogozin orosz NATO-küldött egy francia rádiónak. A katonák visszavonása megkezdődött, de napokig is eltart, mire a hat pontból álló megállapodás feltételeit végrehajtják - mondta Rogozin Brüsszelben, a NATO külügyminisztereinek tanácskozása előtt. A teljes kivonás Szaakasvili elnöktől függ - tette hozzá.

A Grúzia területéhez tartozó szakadár tartomány, Dél-Oszétia ellenőrzéséért kezdett orosz-grúz fegyveres konfliktus augusztus 7-én kezdődött. Azután, hogy a grúz hadsereg megtámadta az Oroszország támogatását élvező Dél-Oszétiát. A harcokban az oroszok szerint több mint 2 ezer ember halt meg, míg a grúz hatóságok mintegy 200 áldozatról számoltak be. Az Ensz becslései szerint a konfliktus következtében már több mint százezren menekültek el otthonaikból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz-grúz válság: panaszok itt is, ott is

Grúzia - A feszültség Oroszország és Grúzia között nem oldódik. Oroszok a grúzok által elkövetett… Tovább olvasom