Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Kínai földcsuszamlás - nő az áldozatok száma

Már százharminchoz közelít a vasárnap virradóra történt északnyugat-kínai földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma, mintegy kétezer ember eltűnt, a helyszínre utazott Ven Csia-pao kínai miniszterelnök.

Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjében felhőszakadás következtében egy völgyben a hatalmas földcsuszamlások, hegyomlások betemették a települések nagy részét. A terület felét elárasztotta a víz, miután a rajta keresztülfolyó Pajlung (Bailong) medrét a földcsuszamlások, valamint házak romjai temették be, s egy hatalmas tó keletkezett.

A felgyülemlett víztömeg három kilométer hosszú, száz méter széles és kilenc méter mély. Becsések szerint 15 millió köbméter víz halmozódott fel benne. A Kannan (Gannan) tibeti autonóm prefektúrához tartozó megyében szombaton este kezdett esni az eső, omlani a föld; megszűnt az áramellátás, és a folyó irányt vett a megyeszékhely felé, sokakat fogságba ejtve - tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget egy helyi elöljáró. Elmondta, hogy jelenleg nagy mennyiségű sár és sziklatörmelék akadályozza a mentést, mivel túl vastag ahhoz, hogy gyalogosan, vagy járművel közlekedni lehessen rajta - vannak utcák, amelyeket egy méter magasan borít.

Munkagépek nem tudnak a helyszínen dolgozni, így főleg kézzel, kézi szerszámokkal próbálják az eltemetett embereket kiásni. Van olyan falu, amelynek több mint 300 otthonát betemette a föld, az áldozatok száma itt még nem ismert. Egy faluban 120 lakóház dőlt össze, százak még mindig elszigetelten, köztük sokan az épületek tetején várják a segítséget. A katonáknak egyelőre gond megtalálni a víz és a helyenként kétméteres sárfolyam által elsodort embereket. Körülbelül 45 ezer embert már kitelepítettek, részben magasabb helyekre költöztettek. A bajba jutottak közül már több százat sikerült kimenekíteni. A helyszínre katonák ezreit, tűzoltók százait vezényelték, és egészségügyi csoportokat küldtek. Miközben mentőcsapatok keresik az eltűnteket, helikopterről szakemberek vizsgálták meg, hogy miként lehet az elzárt folyó útját ismét szabaddá tenni.

Az országos katasztrófa-elhárítás csúcsszervei második fokozatra emelték a veszélyesség, illetve a mentés szintjét, ami azt jelenti, hogy minden a központba befutó adatot két órán belül jelenteni kell a kormánynak. A kínai média beszámolt arról, hogy Hu Csin-tao kínai államelnök és Ven Csia-pao kormányfő a mindenek előtti életmentésre adott utasítást a tartományi vezetőknek. Ven útban a helyszínre, a repülőn ideiglenes mentésirányító központot hozott létre. Mint mondta, a helyzet különösen nehéz, mivel elzárt, hegyek közti területről van szó, amellyel megszűnt az összeköttetés, ahol jelenleg nincs áram és az oda vezető utak járhatatlanok.

A kormányfő irányításával nyolc - különböző területekért felelős - munkacsoport kezdte meg a mentés szervezését. A több mint 30 ezer négyzetkilométer területű Csoucsü megye közel 135 ezres lakosságának egyharmada tibeti nemzetiségű. Székhelye 276 kilométerre található a tartományi fővárostól Lancsoutól (Lanzhou). Az időjárás-előrejelzés szerint kedden és szerdán további heves esőzésekre lehet számítani a térségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy új tengeralattjáró Iránnak

Négy új, hazai gyártmányú mini-tengeralattjáróval látták el az iráni haditengerészetet - jelentette… Tovább olvasom