Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Kínában üzletel a kazah elnök

A kínai-kazah stratégiai partnerség, a kétoldalú együttműködés és dollár milliárdokat érő üzletek bejelentése volt napirenden Nurszultan Nazarbajev kazah elnök és népes kísérete pekingi tárgyalásain kedden.
A szándékot a gazdasági és politikai együttműködés fokozására Nazarbajev és kínai vendéglátói egyértelműen kifejezték, s ezt mintegy nyomatékosítva be is jelentették, hogy közösen nekilátnak egy szuperexpressz vasútvonal megépítésének, amely két nyomtávon 1.050 kilométer hosszan vezet majd Asztanából, a fővárosból Almatiba, az ország legnagyobb városába.

A vonat ezen a pályán a tervek szerint 350 kilométeres óránkénti sebességgel fog közlekedni, s évi ötmillió utast fog szállítani. A vasúti pálya 66 százaléka fut majd a föld felszínén, míg a fennmaradó 370 kilométeren, hidakon és a magasépítésű pályán vezet az útja. 2015-re lesz kész.

Az elnöki látogatás alkalmával aláírt szándéknyilatkozat szerint az építés során a legfejlettebb kínai technológiát alkalmazzák majd, a vonat pedig új generációs kocsikból és mozdonyból fog állni.

Más jelentések szerint együttműködési megállapodást írt alá három kínai nagyvállalat kazah partnercégekkel. Ezek között van a China National Petroleum Corp., a Guandong Nuclear Power Group és a Sinochem Group. A szerződések részleteiről egyelőre nem árultak el részleteket. Sajtójelentések szerint azonban Kína uránellátását, valamint egy kazah olajfinomító és bitumengyár megépítésének finanszírozását is érintik.

A Kazinform kazah hírügynökség rövid híre szerint a Samruk-Kazyna nemzeti jóléti alap 1,7 milliárd dollár kölcsönről állapodott meg a Kínai Fejlesztési Bankkal. A kínai média annyit közölt, hogy vízügyi, olaj- és gázprojekteket is szentesítettek, s további együttműködést terveznek a mezőgazdaság, a közlekedés, a pénzügyek területén.
Kína jelenleg Kazahsztán második legnagyobb importforrása Oroszország után és olajexportjának legnagyobb célországa. A két ország kereskedelmi forgalma tavaly elérte a 20 milliárd dollárt. Kazahsztánban jelenleg mintegy ezer kínai vállalat képviselteti magát.
A kazah elnök hétfőn délután érkezett háromnapos látogatásra Kínába, s kedden találkozott Vi Pang-kuo (Wu Bangguo) parlamenti elnökkel, Hu elnökkel, valamint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel. Nazarbajev szerdán az észak-kínai kikötővárost, Tiencsint (Tianjin) keresi fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbiai magyar nagykövet: Polgárháborús helyzet van Líbiában

"Kadhafi fiának az a kijelentése, hogy polgárháborús helyzet van az országban, valahol lefedi az igazságot" - mondta Dr. Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete. Tovább olvasom