Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kétszeresére nő a firenzei Palazzo Vecchio

A kultúra győzött a bürokrácia felett Firenzében. A Palazzo Vecchio palotában megkezdték az eddig itt működő önkormányzati hivatalok kiköltöztetését.

A látogatók előtt sose látott termek nyílnak meg. Egyedül a polgármester, Matteo Renzi hivatala és a firenzei képviselőtestület ülésterme marad önkormányzati kézben a Palazzo Vecchióban. Így sem panaszkodhatnak: a toszkán főváros első emberének irodáját és a döntéshozatalra fenntartott termet is reneszánsz festmények díszítik.

A többi eddigi hivatali szoba azonban a turisták tulajdonába kerül át. Régi terv volt Firenzében a város jelképeként ismert XIV. századi palota egészének múzeummá való átalakítása. Először a firenzei köztársaság székhelyeként, majd I. Cosimo deí Medici nagyherceg udvaraként szolgált a toszkán főváros központjában emelt palota. A Palazzo Vecchio rövid ideig az olasz parlamentet (1865-70) is vendégül látta, 1871-től pedig itt működött a firenzei városháza.

Az anyakönyvi hivatal a festő Giorgio Vasari, Bronzino és Ghirlandaio lakta és festette termekben végezte az ügyintézést. Októberben a hivatalnokok máshova költöztek, és megkezdődött a két lépésben zajló múzeumi átalakítás. 2010. végéig ezerkétszáz négyzetméternyi volt hivatalt tesznek látogathatóvá. Megnyitják a közönség előtt a palota alagsorát és az egykori fegyvertermet is.

2011-ben további ezerhatszázötven négyzetméter adnak át a turistáknak, és látogatható lesz a Palazzo Vecchio alatt talált, 15 ezer férőhelyes ókori római színház is. Ezekkel kétszeresére nő a palota ezidáig látogatható területe. A művészettörténészek reményei szerint a palota átalakítása választ ad a régen kutatott Leonardo-titokra is.

Arra, hogy a Sala dei Cinquecento teremben, a Giorgio Vasari festette freskó alatt valóban Leonardo da Vincinek egy korábbi alkotása található. A Palazzo Vecchio egyik fala állítólag a Leonardo festette Anghiari csata jelenetét őrzi, melyet Vasari saját munkája alatt rejtett el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabtársai előtt vágták le egy elítélt tolvaj kezét Iránban

Rabtársai szeme láttára vágták le egy elítélt tolvaj kezét a közép-iráni Jazd város börtönében… Tovább olvasom