Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Kételkednek a nyugati országok a szíriai vegyifegyver-bevallásban

Kiszivárgott hírek szerint az amerikai, a brit és a francia nagykövet is szóvá tette azon gyanúját, hogy a szíriai elnök nem vallotta be országa teljes vegyifegyver-készletét.
Kételyeiknek adtak hangot a nyugati országok nagykövetei az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal kapcsolatban, hogy a szíriai kormányzat az ország összes vegyi fegyverét bevallotta a készlet megsemmisítéséről tavaly kötött megállapodás alapján.

A BT - zárt ajtók mögött - csütörtökön hallgatta meg a megsemmisítést felügyelő csoport vezetőjének, Sigrid Kaagnak a beszámolóját a munka haladásáról. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint az amerikai, a brit és a francia nagykövet is szóvá tette azon gyanúját, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem vallotta be országa teljes vegyifegyver-készletét.

Kaag megerősítette, hogy a bevallott készlet 92,5 százalékát már elszállították és nagyrészt meg is semmisítették. A fegyverek csaknem 8 százaléka viszont továbbra is Szíriában van, ráadásul olyan helyen - Damaszkusz közelében -, ahol biztonsági okokból egyelőre hozzá sem tudnak férni. A fennmaradt készlet 16 konténerből áll, és ebből öt a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza - mondta az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös missziójának különleges koordinátora.

A szíriai rezsimnek április végére kellett volna gondoskodnia arról, hogy valamennyi vegyi fegyvert elszállítsanak az országból. Június 30-ra a teljes készletet meg is kell semmisíteni.

Sigrid Kaag New Yorkban felhívta a figyelmet arra, hogy a szakértők továbbra sem férnek hozzá 12 vegyifegyver-gyártó létesítményhez. Ezt kommentálva a nyugati országok képviselői külön aggodalmukat fejezték ki.

Szóvá tették az amerikai, brit és francia BT-tagok azt is, hogy a szír rezsim a múlt hónap elején egybehangzó jelentések szerint ismét mérgező anyagot, ipari klórgázt vetett be egy támadásban.

Oroszország és Kína ugyanakkor a BT ülésén méltatták azt az együttműködési készséget, amelyet Szíria tanúsított a vegyi fegyverek megsemmisítésében - derül ki az ülésről diplomaták által kiszivárogtatott értesülésekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményeztek az ukrán vezetők

Elképzelésük szerint a párbeszédben minden politikai erő és érintett civil szervezet részt venne… Tovább olvasom