Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Karlendítéses videó került elő Erzsébet királynőről

A több mint nyolcvan éves videón náci üdvözlésre lendíti karját az alig hétéves Erzsébet hercegnő. Történészek szerint a felvételen csupán a náci karlendítés "csúfondáros imitálása" látszik.

Náci üdvözlésre lendíti karját az alig hétéves Erzsébet hercegnő - a jelenlegi brit uralkodó - és édesanyja, valamint nagybátyja egy több mint nyolc évtizede készült példátlan filmfelvételen, amelyet a The Sun hozott nyilvánosságra szombaton.

A Buckingham-palota - a brit királyi család londoni hivatala - azonnal elítélte a felvétel közzétételét.

A legnagyobb példányszámú brit tömeglap által megszerzett 17 másodperces fekete-fehér némafilm az újság szerint 1933-ban vagy 1934-ben, Adolf Hitler hatalmának korai szakaszában készülhetett Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján.

A felvételen Erzsébet hercegnő - a jelenleg 89 esztendős II. Erzsébet királynő -, valamint húga, Margit hercegnő, édesanyjuk, a későbbi Erzsébet anyakirálynő és édesapjuk bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható a kastély parkjában.
 

Itt nézheti meg a The Sun videóját.
Itt nézheti meg a The Sun videóját.

 
A filmen először a két ifjú hercegnő édesanyja lendíti félreérthetetlen módon náci üdvözlésre karját, majd követi példáját Erzsébet hercegnő, végül pedig Eduárd herceg is.

A The Sun hangsúlyozza, hogy Erzsébet anyakirálynővel és Erzsébet hercegnővel kapcsolatban soha fel sem merülhetett a nácik iránti rokonszenv feltételezése, Eduárdról azonban széles körben közismert és jól dokumentált volt, hogy szimpátiával viseltetett Hitler iránt, akit 1937-ben Münchenben meg is látogatott, és korabeli beszámolók szerint náci karlendítéssel üdvözölt.

Eduárd egy évvel korábban, 1936-ban, alig 327 napi uralkodás után távozott a brit trónról, amely helyett inkább kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. A monarchiát alapjaiban megrázó botrány után lett az Egyesült Királyság uralkodója VI. György néven Albert yorki herceg, Eduárd öccse, II. Erzsébet királynő édesapja.

VI. György király és hitvese a II. világháború alatt a nácikkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé vált; kikezdhetetlen tekintélyre és közmegbecsülésre tettek szert kiállásukkal a szenvedő londoniak mellett. A királyi házaspár az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el Londont, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben együtt rendre megjelentek az éppen kibombázott negyedekben.

A Buckingham-palota szóvivője a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: önmagáért beszél az az odaadás, amelyet a jelenlegi uralkodó és családja tanúsított a nemzet iránt a háború idején. Az udvari illetékes szerint éppen ezért "sajnálatos" ennek a több mint nyolc évtizede készült felvételnek a nyilvánosságra hozatala.

A szóvivő hozzátette: abban az időben senki nem tudhatta, hogy később mivé fejlődik mindaz, amit a korabeli híradókban is rendszeresen mutatott náci üdvözlés jelképezett.

A The Sun által megszólaltatott történészek is azt emelték ki, hogy a felvételen csupán a náci karlendítés "csúfondáros imitálása" látszik, és azokban az időkben "nem volt olyan gyerek Nagy-Britanniában, aki ne viccelődött volna ugyanígy".

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nyoma sincs a mexikói drogbárónak

Joaquín Guzmán hírhedt drogbáró szökésével összefüggésben hét embert tartóztattak le, és három tucat… Tovább olvasom