Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Káosz Görögországban: megbénítják a közlekedést a sztrájkoló taxisok

A taxisofőrök eltorlaszolták a főutakat hétfőn Görögországban, a megmozdulással a bevezetett reformok ellen tiltakoznak, a sztrájk azonban igen kedvezőtlenül hat a turizmusra a nyári főszezonban.
Az immár két hete tartó sztrájkkal a taxisok a kormány terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében új taxi engedélyt vezetnének be annak a törekvésnek részeként, hogy liberalizálják egyes üzleti szektorok működését. Hasonló intézkedéseket terveznek a mérnökök és a jogászok körében is, ami fontos feltétele annak, hogy az ország továbbra is segítséget kapjon az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A taxisok eddig nyugdíjba vonulásuk előtt saját maguk adták el engedélyüket az új sofőröknek, az engedélyek akár 200 ezer euróért (53,5 ezer forintért) is gazdát cserélhettek. Ez az összeg azonban jelentősen csökkent az elmúlt két évben a gazdasági helyzet miatt, sok korábbi utas ugyanis a megszorítások miatt áttért a tömegközlekedésre.

A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját és eltorlaszolták az Athén-Patras autópályát Görögország nyugati részén. Mások a krétai Heraklion repülőterére vezető utakat állták el, arra kényszerítve a turistákat, hogy 500 métert gyalogoljanak a csomagjaikkal. Vasárnap a taxisok megakadályozták, hogy 1.600 turista meglátogathassa a híres régészeti lelőhelyet, a krétai Knósszoszt.

A görög szállodatulajdonosok szerint a sztrájk nagy károkat okoz a turizmusnak, az ország szinte legfontosabb ágazatának, ezért bírálták a kormányt, hogy nem képes megoldani a helyzetet, és kilátásba helyezték, hogy beperelik a taxisokat.

A kormány azzal fenyegetőzik, hogy drasztikusan lép fel a tüntetők ellen. Jeórjiosz Papandreu kormányfő megszorítási tervei ellen már május óta tüntetnek Görögországban, ahogyan azonban az utóbbi két hétben emelkedett a hőmérséklet, úgy csökkent a tiltakozók száma.

Olvasóink írták

 • 3. Túrabakancs 2011. augusztus 01. 17:05
  „Karlos!/1/
  Az írásod 90%-val teljesen egyetértek, viszont az utolsó mondatod azt
  kell hogy mondjam: beteges!!
  Orbán volt az anno, aki finoman célzott az Unió-beli visszásságokra, célozva
  arra, nem lesz kánaán, sőt ha belépünk, nagyon sok a gazdaságunkra káros
  hatás fog érvényesülni. Emiatt is tolják el az Euró bevezetését 2020-ra, nem
  véletlen dolgok ezek. Meg ne mondd, hogy másfél év Fidesz irányítása végett
  rombolták le a gyárainkat, adták el a földjeinket stb... Amúgy az én véleményem
  a következő: az Euró sorsa 5-10-éven belül meg van pecsételve. Jók szoktak lenni a jóslataim.”
 • 2. fityesz 2011. augusztus 01. 15:38
  „Gratulálok a görögöknek.Megmerték csinálni.Nálunk ilyenért Budaházyékat börtönbe csukták a <moderálva>”
 • 1. Karlos 2011. augusztus 01. 14:09
  „Hát kérem, ide vezet az Euró, államcsőd. Nincs vesztenivalójuk. Az Isten óvjon mindenkit az Euró bevezetésétől, az EU eddig is mit hozott? ledózerolt gyárak, külföldi kézre adott termőföldek és vállalatok, munkanélküliség, eladósodott tömegek. Egy ekkora kis országban ahol csúcsminőségű élelmiszeripar, könnyűipar, bányászat és még sorolhatnám, a szellemi tőkével vegyest, mi mindenünk van/ volt. De nekünk kellett az EU. Most van bevásárlóközpontunk multicégeink és sok keleten gyártott szar kacat. A kisember alig keres meg 300Eurónak megfelelő összeget. Közelebb vagyunk Görögország helyzetéhez mint Ausztriáéhoz. Ennyi. Ah valamit is tehetnénk, azt már elcsesztük. Ill elcseszték akik 2/3 ot adtak egy egocentrikus hataloméhes törpe kezébe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer bűnözőt engednének szabadon Venezuelában

Venezuela új börtönügyi minisztere szerint az országban fogva tartottak 40 százaléka nem való rács… Tovább olvasom