Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kanadai vízumkényszer a magyarországi választások után?

Ismét a Magyarországgal szembeni kanadai vízumkényszer esetleges újbóli bevezetéséről ír a kanadai sajtó, ezúttal a Torontóban szerkesztett Globe and Mail internetes kiadása, amely azt is tudni véli, hogy az ottawai kormány, ha elszánja rá magát, ezt az intézkedést majd csak a magyarországi parlamenti választások után rendelné el.
A cikk az egyik romaellenes támadásról elhíresült Tatárszentgyörgyön készült riporttal indul és zárul. Megjegyzi , hogy a romaellenes támadások az ősszel "megritkultak", de sokan attól félnek, hogy az áprilisi választások után ismét kiújulnak. A szerző, Doug Saunders megszólaltatja a tatárszentgyörgyi Csorba Erzsébetet, akinek meggyilkolták férjét és gyermekét. Mint a Globe and Mail írja, az asszony Magyarországon akar maradni, "dacolva a szélsőjobboldali Magyar Gárda milíciával, amely feltehetően a gyilkosságokat elkövette".

Szomszédjai közül sokan azonban egy másik, egyre népszerűbb módszert fontolgatnak: elmenekülni külföldre, ami nagyon gyakran Kanadát jelenti. Ez mély aggodalmat keltett Ottawában, ahol a tisztségviselők azt mondják: valószínűleg vízumkorlátozást vezetnek be az idén Magyarországgal szemben. Magyarországról érkezik az észak-amerikai országba a harmadik legtöbb menedékkérő. Stephen Harper kormánya valószínűleg elő fogja írni a magyar állampolgárok számára, hogy a budapesti konzulátuson kérvényezzenek beutazási vízumot. Miután a vízumkérelem drága, várható, hogy az intézkedés ellen tiltakozni fog a jelentős lélekszámú kanadai magyar közösség sok tagja - olvasható a cikkben.

A kanadai kormánynak hivatalosan nincsenek ilyen tervei, de tisztségviselők azt mondják, a korlátozásokat feltehetőleg bevezetik az áprilisi, magyarországi választások után, és azért nem előtte, hogy ne adjanak muníciót a romaellenes szélsőséges pártoknak - olvasható a lap internetes kiadásában. A korlátozások hasonlóak lesznek azokhoz, amelyeket Csehország és Mexikó ellen vezettek be tavaly nyáron.

Csehország ügyében ugyancsak a roma menedékkérők megállítása volt a cél. A lapnak a kanadai állampolgársági és bevándorlási hivatal által megadott adatai szerint 2008-ban, vagyis abban az évben, amikor a magyarok először utazhattak vízum nélkül Kanadába, 285 magyar állampolgár kért menedékjogot.

Már a romák elleni gyilkosságsorozat kezdete után, tehát tavaly, de nem is az egész évet számítva, hanem csak szeptemberig csaknem megötszöröződött, 1353-ra nőtt a menedékkérők száma, és a legutóbbi négy hónapban valószínűleg még több volt. A kanadai hatóságok tavaly minden kérelmet elutasítottak, mondván, hogy magyar állampolgárok bárhol szabadon letelepedhetnek az Európai Unióban.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. január 24. 14:25
  „2-eskem!!!
  <moderálva>
  Az ANTISZEMITIZMUS-nak Mi koze a Roma-Magyar viszonyhoz??????? Az CSAK a SEMTA nepekre-(Zsido,Arab!)-vo
  natkozik!!!
  amirol te nyafogsz azt ugy hivjak; Rasszizmus vagy Xenofobia!!!!
  De azt meg Magyar viszonylatban a Ti Hos elodeitek alkottak meg,kezdve a Horthy altal alairt,1920-as Numerus Clausus torvennyel!!!”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 23. 21:54
  „Mélységes antiszemitizmus uralkodik Kanadában. Szégyen amit ezekkel a hazát keresőkkel művelnek.
  Mi itt biztosítottuk nekik a lehetőséget, hogy beilleszkedjenek ám nem sikerült.
  Megértem a cigányokat azon szándékukban, hogy nem akarnak tovább élősködni a Magyar embereken.
  Ezért adjanak ezeknek a dolgozni vágyó etnikumnak lehetőséget, a bizonyításra.
  Megfogják látni, foggal-körömmel fognak ragaszkodni hozzájuk, e becsületes, a munka iránti tiszteletüket az anyatejjel magukba szívó egyénekkel.
  Ne legyenek előítéleteik a róluk hallott dolgokkal kapcsolatban.
  Azt mondják egy új területen még a vadak is megszelídülhetnek, adjanak hát esélyt.
  Sok sikert kívánva, egy Magyar.”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. január 23. 20:25
  „Hát én csak arra tudom biztatni a kanadaiakat,hogy fogadják be ezeket a szerencsétlen üldözött embereket , próbálják őket munkára fogni , mert lehet , hogy mi valamit ezen a téren nagyon rosszul csinálunk ! Mutassanak példát nekünk , aztán ha sikeres lesz a dolog ( munkára tudják őket fogni), utána mondhatják azt,hogy mi magyarok kirekesztők,rasszisták és nagyon rossz emberek vagyunk ! De addig........”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A haiti dráma Karib-tengeri térség egészét riadóztatta

A haiti földrengés a latin-amerikai és a Karib-tengeri térség egészét riadóztatta, nem csupán azért,… Tovább olvasom