Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kadhafi visszavág: menekülnek a cserben hagyott felkelők

A Moammer Kadhafihoz hű kormányerők támadásai miatt a líbiai felkelők sietve hagyják el Brega és Rasz-el-Unúf városát, és kelet felé, Bengázi irányába hátrálnak.


A híradások szerint az ellentámadásba lendült hadsereg harckocsikat és tüzérséget vetett be a felkelők ellen, s ez pánikot okozott a lázadók soraiban, akik kedden gyakorlatilag nem kaptak támogatást a nyugati szövetség légierejétől. A keddi hírek még arról szóltak, hogy a lázadók elfoglalták Kadhafi szülővárosát, Szirtet, és nyomulnak nyugati irányban, Tripoli felé. Szerdára virradóra a nyugati koalíció gépei szemmel láthatóan kevesebb bevetést hajtottak végre Líbia légterében, s csak francia gépek mértek néhány csapást a líbiai hadsereg légvédelmi ütegeire és fegyverraktáraira Tripolitól délre, illetve délnyugatra.

Az al-Arabíja hírtévé szerint a Ben-Dzsavád városát elhagyó ellenzék seregének parancsnokai arra kérték a Nyugatot, hogy több légicsapást mérjenek a Kadhafihoz hű csapatokra. "A városért vívott harcokban nyugati segítség nélkül maradtak a felkelők, akik francia államfőhöz fordultak támogatásért: Nicolas Sarkozy hol vagy? " - kérdezte az arab hírcsatorna.

A kormánycsapatok ezzel egy időben szorosabbra vonták az ostromgyűrűt a felkelők ellenőrzése alatt álló, a fővárostól nyugatra fekvő Miszráta városánál. A lázadók itt sem kaptak légi támogatást az amerikai harci gépektől, amelyek korábban a líbiai parti őrség három hajóját tették harcképtelenné.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. március 30. 20:40
    „Nocsak kevés olajat ígértek a segítőknek a felkelők? Vagy rájöttek, hogy gyarmatosítás a valós szándék?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fukusima-1 atomerőműben kiszámíthatatlan a helyzet

A Fukusima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet alakulása Kan Naoto japán… Tovább olvasom