Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Jóváhagyták a közszolgálati televízió és rádió összevonását

Jóváhagyta a közszolgálati szlovák televízió (STV) és a rádió (SRo) összevonását kedden a szlovák parlament.

A Szlovákia Rádiója és Televíziója (RTS) nevű új intézmény január elsején kezdi meg működését.

A 150 tagú törvényhozásban a javaslatot 77 képviselő támogatta. Az ellenzék élesen bírálta a törvénytervezetet. A koalíció sem volt egységes, néhány koalíciós képviselő nem volt hajlandó támogatni az elképzelést. A javaslatot végül is az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) néhány képviselőjének szavazatával fogadták el.

Daniel Krajcer kulturális miniszter a két közszolgálati média összevonását a televízió katasztrofális anyagi helyzetével, illetve a helyzet megoldásának szükségességével indokolta. Azt állította, hogy a lépés hozzájárul a műsorok színvonalának emeléséhez. Krajcer elismerte: gyors és radikális lépés volt ez, de szerinte jó és szükséges. A közszolgálati TASR hírügynökség helyzetét a kiszivárogtatott információk szerint a jövő évben külön kívánja rendezni a szlovák kormány.

Az RTS élén vezérigazgató fog állni, akit a parlament választ meg. Legfőbb feladata a televízió műsorának és anyagi helyzetének a konszolidálása lesz, hogy 2012-től a média már az új szabályok alapján és új körülmények között működhessen. 2012-től ugyanis megváltozik a közmédia finanszírozása Szlovákiában. Megszüntetik a televízió és a rádió üzemben tartási díjait, és a közmédiát az államkasszából fogják eltartani.

A televízió vezérigazgatójának havi fizetése a mindenkori átlagfizetés kilencszerese lesz. Ez ma 6700 euró lenne.

Az RTS tanácsa kilenctagú lesz, akiket szintén a parlament választ meg, illetve hívhat vissza. A mandátum hat évre szól, s csak egyszer újítható meg.

Míg az STV gazdálkodása a jövő évben 37 millió eurós hiánnyal járna, az új RTS a tervek szerint minimum 1,65 millió eurót megtakarít az államkasszának.

Az RTS nemzeti, független, kulturális, információs és művelődési intézmény lesz, vagyonát az eddigi közszolgálati televízió és rádió vagyona fogja alkotni. A Szlovákia Rádiója és Televíziója fő céljai ugyanazok lesznek, mint a jelenleg még külön-külön működő televízióé és rádióé.

A korábban közölt információk szerint a szlovák televízió eddigi három csatornája kettőre, míg a rádió hat állomása négyre csökken.

A kulturális miniszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a Szlovákiában bevezetendő modell 43 olyan országban működik, amelyek közszolgálati médiája az EBU-ban (European Broadcasting Union) tömörül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában - Mol, Malév, gáz a téma

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel találkozik egy rövid,… Tovább olvasom