Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Japán kihasználatlan CO2-kibocsátási kvótát vesz

Csehország - Japán megvásárolja Csehországtól a kihasználatlan széndioxid-kibocsátási kvótáját. Erről kedden írta alá megállapodást a két ország, jelentette be a prágai környezetvédelmi minisztérium. A konkrét mennyiséget később fogják egyeztetni.
Csehország felhasználatlan CO2-kibocsátási adagja iránt érdeklődött Ausztria, Hollandia, Spanyolország és Új-Zéland is, közölte a cseh környezetvédelmi minisztérium. Az ENSZ 1997-es kiotói jegyzőkönyve szerint Csehországnak 2012-re 8 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatást okozó CO2-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Csehország azonban már ma 24 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki, mint 1990-ben. Így Csehországnak 150 millió széndioxidegysége van, ennek egy harmadát tervezi értékesíteni, körülbelül 1 milliárd euróért (240 milliárd forintért).

A kiotói jegyzőkönyv szerint egy olyan ország, amely kevesebb üvegházhatású gázt bocsát a levegőbe, mint amennyit szabadna neki, eladhatja a különbséget olyan országnak, amely nem tudja kellő mértékben csökkenteni a CO2-termelését. Japán tavaly decemberben Magyarországgal is hasonló megállapodást kötött, mint most Csehországgal - Magyarországnak az előzetes becslés szerint mintegy 89 millió áruba bocsátható CO2 egysége van, igaz ebből tartalékolni kíván a 2012 után szigorodó időszakra.

Magyarországgal már korábban megállapodtak a japánok, most Csehországtól is vettek CO2-kvótát.
Magyarországgal már korábban megállapodtak a japánok, most Csehországtól is vettek CO2-kvótát.

A "felkelő nap országa" egyike azoknak a nagy ipari államoknak, amelyek lényegesen le vannak maradva a széndioxid-kibocsátás csökkentése terén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán új kormányfője Taro Aso

Japán - Taro Aso-t választotta kormányfővé a japán parlament szerdán - közölte a Ház szóvivője. Aso,… Tovább olvasom