Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Japán - Sugárszennyezett a vezetékes víz Tokióban

Sugárszennyeződést mutattak ki a japán főváros ivóvízhálózatában, a terhelés szintje azonban elmarad a törvényben rögzített határértéktől - jelentette a francia hírügynökség a japán tudományügyi minisztériumra hivatkozva.

A tárca szakemberei szombaton kezdtek méréseket végezni Tokió és több más prefektúra ivóvízhálózatában. Ennek során cézium és radioaktív jód jelenlétét mutatták ki.

A legmagasabb sugárszennyeződést Tocsigi prefektúrában mérték: itt egy kilogramm víz 77 becquerel radioaktív jódot és 1,6 becquerel céziumot tartalmazott. Mindazonáltal még ezek a szintek is jóval alatta maradnak a japán törvények által megengedett határértéknek - hangoztatta a tudományügyi minisztérium illetékese. A japán egészségügyi minisztérium pedig közölte, hogy a Fukusima prefektúrabeli Kavamata településen csütörtökön meghaladta az egészségügyi határértéket a vezetékes ivóvíz radioaktív jódtartalma, pénteken azonban már a határérték közel felére esett vissza, szombaton pedig még jobban csökkent.

Kavamata mintegy 45 kilométerre északnyugatra található a fukusimai atomerőműtől. A hatályos előírások értelmében az ivóvíz kilogrammja legföljebb 300 becquerel radioaktív jódot és 200 becquerel céziumot tartalmazhat Japánban. Kaieda Banri japán ipari miniszter szombaton bejelentette, hogy a szigetország elküldi képviselőjét Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának ülésére, hogy elmagyarázza a japán atomerőművekben a múlt heti földrengés és tengeri szökőár után történteket.

Japán ezzel nyilvánvalóan a reaktorbalesetekkel kapcsolatos külföldi aggodalmakra reagál. A döntést egy nappal azután jelentették be, hogy Amano Jukija, a NAÜ japán főigazgatója Tokióban ezt javasolta az ipari miniszternek. Az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) közölte, nincs egészségügyi indok arra, hogy a reaktorbalesetek miatt korlátozzák a Japánba induló és onnan érkező repülőjáratokat, s a Japánból érkező légiutasoknál nincs szükség a sugárzást mérő szűrővizsgálatokra.

Hans Dietmar Schweisgut, az Európai Unió (EU) tokiói képviseletének vezetője a Kyodo japán hírügynökségnek adott interjújában közölte, az EU kész együttműködni Japánnal a nukleáris válság kezelésében, és kérés esetén szakértőket is küld a szigetországba. Az unió kész közép- és hosszú távon is együttműködni nukleáris kérdésekben. Japán még nem kért segítséget az EU-tól a mostani válság miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Megkezdődött Párizsban a válságértekezlet az ENSZ-határozat végrehajtása érdekében

Párizsban szombat délután válságértekezlet kezdődött a líbiai helyzetről az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjainak részvételével. Tovább olvasom