Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Japán - Nő a tengervíz radioaktivitása a Fukusima-1 atomerőműnél

A természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz a tengervíz a fukusimai erőműnél a vasárnapi bejelentés szerint, miközben előző nap még csak 1250-szeres mértéket észleltek.

Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv képviselője, Nisijama Hidehiko szerint a reaktorburokból való szivárgás okozza a turbinaépületekben összegyűlt víz magas radioaktivitását is. A kettes reaktorblokkban lévő vízben óránként 1000 millisievert sugárzást mértek, míg péntek este a turbinacsarnokot borító víz felszínén a sugárzás erőssége óránként csak 300 millisievert volt.

Az erős sugárzás akadályozza a hűtés helyreállítására irányuló munkálatokat is a március 11-i földregés és szökőár következtében megsérült atomerőműben. A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy a szokásos érték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta.

Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését. A mintát az erőmű szűrőinél veszik, amelyeken keresztül normális üzemmódban a tengervíz beáramlik az energiablokkok turbinatermeibe a zárt keringési rendszerek hűtésére.

A japán rendőrség által közölt legfrissebb adatok szerint a földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma 10 489-re emelkedett, s további 16 621 embert tartanak eltűntként nyílván. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban.

Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 20 ezres ellenzéki tüntetés Szófiában

A bolgár ellenzék felhívására csaknem 20 ezren tüntettek Szófiában szombaton a kormány megszorító… Tovább olvasom