Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Itt a nyár, irány a horvát tengerpart! Mit vihetünk és hozhatunk át a vámon?

Nyaranta több ezren utaznak kikapcsolódni hazánkból a horvát tengerpartra. Érdemes odafigyelnünk, hogy mennyi alkoholt, élelmiszert, dohányárut akarunk átvinni a vámon. Utánanéztünk a határátlépés feltételeinek.

Nyáron, a tengerpart kedvelők közül rengeteg turista utazik hazánkból Horvátországba. Érdemes észben tartani, hogy milyen árucikkből mennyit hozhatunk és vihetünk át a határon.

Utóbbiról a Nemzeti Adó-és Vámhivatal tartott tájékoztatást a leendő utazóknak. Senki sem szeretné, hogy javaik egy részét lefoglalják a határon, ezért érdemes betartani a korlátozásokat.

A témában portálunk Cséve Szabolcs főhadnagyot kereste meg a Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságán.

Életkép a letenyei határátkelőről. Fotó: zalahirlap.hu
Életkép a letenyei határátkelőről. Fotó: zalahirlap.hu

Mit hozhatunk be?

Európai Unión kívülről vám- és adómentesen, közúton, vasúton, vagy hajón 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, vagy 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány hozható be.

Ezen kívül tömény szeszesitalokból 1 liter, borból 4 liter, sörből 16 liter hozható be.

Egyéb árukra vonatkozóan légi forgalomban 430 euró, közúton, vasúton és hajón 300 euró a vámmentes értékhatár.

Légi forgalomban 200 darab cigaretta, vagy 100 darab szivarka, vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm fogyasztási dohány a megengedett mennyiség.

A benzintankban lévő mennyiségen felül 10 liter üzemanyag behozatala is megengedett.

A legszigorúbb korlátozás az alkohol és a dohánytermékeknél van. Fotónk illusztráció.
A legszigorúbb korlátozás az alkohol és a dohánytermékeknél van. Fotónk illusztráció.

Mit vihetünk ki?

Kiutazáskor 1 karton (200 szál) cigaretta, 1 liter tömény szesz, 5 liter bor, 15 liter sör lehet a birtokunkban. Egyéb árukra 1000 kuna a vámmentes limit.

Azok az unióba területére belépő vagy azt elhagyó utasok, akiknél 10.000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz, vagy ennek megfelelő összértékű, készpénzre könnyen átváltható kötvény, részvény, utazási csekk, található, köteles erről nyilatkozatot tenni. 

Más nyaralási célországok behozatali szabályairól az adott ország nagykövetségei tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Star-Spangled 2011. június 15. 23:27
  „Igen,a torvanyt tisztelni kell!!!!!!”
 • 22. btl 2011. június 14. 21:41
  „20 - asnak: biztos, hoyg nem olcsó, de a győri strandhoz képest félár, pedig a Balaton mégiscsak a Balaton, nem egy strand a város közepén...”
 • 21. paris18 2011. június 14. 20:47
  „20.

  Senki nem mondta, hogy mindenhol olcsó a balcsi. HA lemész egy hétre nincs parkolási díj mert a szálláson hagyod a kocsit. Egyébként meg sok szabad strand van. Pl Bolglár.
  És igenis lehet jó szállást találni olcsón csak jól utána kell járni. Én el sem tudnám képzelni, hogy ne menjek el minden évben a balcsira. De hát kinek a pap kinek a papné”
 • 20. kleopatra 2011. június 14. 20:20
  „18-nak! Ma jöttem meg Füredről Strandbelépő 800,-Ft/felnőtt, 450,-/gyerek (14 év alatt) diákjegy nincs. 1 óra parkolás 500 ,-Ft. Ez egy négytagu családnak egy hétre elég huzós, és akkor még nem ettél a strandon semmi, és nem aludtál sehol.”
 • 19. _Ria 2011. június 14. 18:49
  „Minden évben "visszamegyünk" Horvátországba és nem azért, hogy elmondhassuk, hogy ott voltunk.Valóban, egy hét két főre 50000...No komment! A Balatonon tényleg nem találsz ennyiért. Viszont az árak kint azért jóval drágábbak, mint itthon. Ja, és jártam már Mo-on is jó pár helyen, DE! horvátban kiny.lják a kis ....itthon meg, kinéznek egy étteremből, ha be merek menni valahova. A vendégszeretetükről példát vehetnének a magyarok, mert ami itt van, az röhejes! És mindenki döntse el maga, hogy nyaral, kinek mi az igénye.”
 • 18. paris18 2011. június 14. 18:09
  „isti-58
  teljesen egyetértek. Az meg egy buta sztereotípia, hogy a balcsi drága. Az volt 5-6 éve még, a horvátok meg akkor voltak olcsóbbak, de ez változott azóta, csak még sokan most is azt hiszik, hogy lehúzás megy a balcsin”
 • 17. traboca 2011. június 14. 17:49
  „egy kérdés:50ezerből 2fő szállással és utazással együtt nyaralhat egy hetet a balcsin????Igaz egy napig oda egy napig vissza gubbasztok a buszon,de a Görög tenger kicsit más...Az árakról annyit hogy napi 8000 körül ketten elvagyunk.”
 • 16. nasi12 2011. június 14. 17:09
  „Egyszer érdemes kipróbálni, megnézni Horvátországot is.
  De én nem hagyom ki a Balatont soha, mert sokkal olcsóbb, csak jó társaság kell hozzá, és jó tudni, hogy minden forintommal a hazai embereket támogatom.
  A Balaton vize kiváló, rengeteg a szabad szálláslehetőség, és olcsó.
  Ha jó társasággal megyek oda, és szeretnénk is jól érezni magunkat, akkor feledhetetlen lesz minden pillanat, amit a Balaton mellett töltünk.
  A szerencsevadász, kalandor vendéglátósok, már rég leléptek onnét.”
 • 15. isti-58 2011. június 14. 16:37
  „Még annyit hogy az 5-ös hozzászolonak teljessen igaza van,sokan csak azért autoznak több száz km.hogy mondhassák HORVÁTH tengerparton voltunk”
 • 14. isti-58 2011. június 14. 16:32
  „A balcsinál szebb nincs,megtehetném hogy bár hová utazzak,igaz nem otthoni keresetböl jo pár éve külföldön élek,de én maradok a BALCSINÁL,minden évbe idén is kétszer két hétre.Annál szebb nincs pedig pár helyen voltam.”
 • 13. bojtár 2011. június 14. 12:24
  „Itt a nyár, irány a horvát tengerpart! Mit vihetünk és hozhatunk át a vámon?
  azt amit csak akarok minden penz kerdese.”
 • 12. öröksoproni 2011. június 14. 10:21
  „Gyerekkoromban, amikor még valutakeret volt és anyánk útlevelébe voltunk feljegyezve, apám minden évben összespórolt annyit, hogy 2 hetet Jugoszláviában tölthessünk. Legszebb emlékeim között vannak azok a nyarak. Aztán elindultak a magyarok, bunkókámék, hőbörögve, rosszullétig zabálva magukat az all inclusive helyeken, azóta máshogy néznek ott is ránk. Pedig, ha a gyerekek nagyobbak lesznek, elvinnénk őket oda, mert tényleg gyönyörű helyek vannak ott is.

  Egyébként a cikkíró említhette volna az ásványvíz és üdítő limitet is, abból sm engednek bevinni túl sokat - vedd meg ott, a turizmus erről is szól.”
 • 11. drKotász 2011. június 14. 10:21
  „2. zoli78:DDD
  Magyarországi árakon????:OOOOO
  Voltál te már HorvátO ban? min kétszer annyiba kerül minden.”
 • 10. igazmondó 2011. június 14. 09:40
  „Horvátország a prolik tengerpartja. Ultragáz.”
 • 9. tati 2011. június 14. 09:01
  „nem ám!
  hanem a penészes vasalt csirkéből,amit a Balatonon Csopak egyik legmenőbb éttermében elém tett a pincér 1700Ft-ért.....”
 • 8. Révfalui-szúnyog 2011. június 14. 09:01
  „Mi magyarok csak tanulhatunk a horvátoktól. Például nemzettudatot. Egyetlen négyzetcentimétert sem adtak fel a háborújuk során, s amikor a nemzeti hősként ünnepelt Gotovina tábornokukat az unió Hágában bíróság elé citálta, akkor leszavazták a csatlakozást. Idén kora tavasszal a horvátok negyede se szavazott az eu-s csatlakozásra, csak persze ez nálunk nem volt hír. Annál jóval több eszük van, hogy ebbe a mocsokba belelépjenek, virulnak is szépen. Ezzel szemben nálunk a söpredék még ma is azért tiltakozik, mert a nemzet egy része emlékezik a trianoni tragédiára.
  Azután ott van a mentalitás, a mindennapok horvát valósága, ami alapjaiban a tisztességről, az át nem verésről, a korrekt nyaralási föltételekről, a becsületes vendéglátásról és a valódi szabadságról szól. Arról a szabadságról, amit mindenki szeretne megélni legalább a szabadsága idején. Horvátországban nem cseszegetnek, hogy ivott-e az ember, ha vezet, senki se foiglalkozik vele, csak bajt ne csináljon! Ezzel szemben nálunk Balatonfüreden a borhetek alatt a városból kivezető földutak mentén is fakabátok bújnak a bokrokban és anyád nevét kérdezik.
  Horvátosrszágban nem szorítanak strandokra belépőkkel és mindenféle korlátozásokkal, hanem ott állok meg és ott fürdök, ahol nekem tetszik. Nem csendrendeletekkel, hanem végtelen szabadsággal csalogatják a turistát. Nem arról szól a történet, hogy este x óra után nem lehet zenélni, hanem arról, hogy reggelig zenélhetnek kocsmákban, teraszokon. Nincsenek bólyák, fürdési tilalmak sehol, mindenkire rá van bízva, mit csinál. nem néznek se dedósnak, se gyereknek. Az árak ugyan egy picivel magasabbak, mint itthon, de a rengeteg plusz, amit itt szivatásokban és büntetésekben kifizettetnek, messze olcsóbbá teszi a horvátországi nyaralást. Arról nem beszélve, hogy a tenger az tenger.”
 • 7. Hyppolit 2011. június 14. 08:47
  „Nekem valahogy Takács Zsolt írásai nem jönnek be."Itt a nyár, irány a horvát tengerpart".A nyár csak horvát tengerparttal ekvivalens?Elég vicces.Én pl. sosem voltam, és nem is érdekel.Biztos, hogy vannak szép helyek, de hol nincsenek? A korábban "városkrémjei" tehetősebbek "olaszba" jártak, az most annyira nem "sikk". Pedig ott is van látnivaló, és valóban nem csak kövek és sziklák, hanem homok is. De Bulgária is említhető lenne, ahol az árak is korrektek, és nem kell gumipapucs fürdéshez, illetve nincs tele a víz vérmérgezést okozó tengeri "herkentyűkkel".(Egyik rokonunk már az első nap ettől szenvedett!)Aztán lehet gizdázni a Balatont is, hollandok, németek, olaszok stb. jönnek egyre többen ide akár ezer km megtételével, és nagyon jól érzik magukat.Nem hiszem, hogy ezek mind hülyék lennének, vagy csak erre lenne pénzük.Így én a jó öreg Balatont nagyon megbecsülöm, s hogy esetleg átvernek? Ez nem "Balaton-szindróma", mert Magyarországon ahol tudnak, levesznek. A legkisebb élelmiszerboltban is átvernek akár még egy túró-rudi vételkor is. Ezért szerintem egy magyar újságírónak a nyár folyamán a magyar lehetőségeket illene reklámozni, mert Ópusztaszertől a fogadalmi templomig nam látnivaló, és a nyár nem csak "tengerpartból" áll.”
 • 6. enéh 2011. június 14. 08:30
  „Kilenc év alatt még nem volt olyan kellemetlen afférunk horvát emberekkel, hogy ne térnénk vissza. Szerintem semmi baj a mentalitásukkal.”
 • 5. 123_456 2011. június 14. 08:28
  „Szerintem meg addig, míg a sajár értékeinkkel nem vagyunk tisztában, nem kell külföldre menni. Vannak ismerőseim, odáig vannak a tengerpartért, de se Egerben, se Szilvásváradon, se Gyulán, Bakonyban nem járt. Én voltam külföldön is, itthon is, mindegyiknek meg van a varázsa. De az biztos, a gyerekemnek először a gyönyörű magyar tájakat mutatom meg:)”
 • 4. davesmail 2011. június 14. 08:24
  „Horvát tengerpart az egyik legszebb Európában! Csak ne horvátok laknák:) Hanem olasz vagy görög menatlitású emberek... :)”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eritreában kitört egy vulkán, emiatt Clinton hamarabb elutazik Afrikából

Eritreában kitört egy tűzhányó, és a hamufelhő az etióp főváros felé sodródik, s emiatt az amerikai… Tovább olvasom