Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Ítélet várható egy bécsi szikh templomban történt támadás ügyében

Várhatóan ítélet születik hétfőn egy bécsi szikh imahelyen történt lövöldözés büntetőperében. A nagy feltűnést kiváltó bűnügy hátterében vélhetően a szikh valláson belüli feszültségek állnak.


Tavaly májusban egy Indiából érkezett guru meghalt, egy másik súlyosan megsérült, amikor rájuk lőttek a ravi dassz szikh vallási irányzat egy bécsi imahelyén. A támadásban és az azt követő dulakodásban még vagy tucatnyian megsérültek, részben a ravi dassz közösség tagjai, részben a vélt támadók közül.

Az Ausztriában szokatlan támadással összefüggésben hat embert állítottak bíróság elé. A feltételezés szerint a vádlottak szikh vallási radikálisok, akik a szikhizmusra nézve sértőnek tartják a - szintén Indiában alapított - ravi dassz irányzat egynémely vallási rítusát.

A vád szerint a támadást előre eltervezték. A lövéseket a per elsőrendű vádlottja adta le, öt társának pedig az volt a feladata, hogy hagyományos szikh tőrüket használva megvédjék őt és így segítsenek neki kijutni az épületből.

Első vallomásaikban többen is azt állították, hogy a ravi dasszt többször is megfenyegették egy úgynevezett "spanyol csoport" tagjai, akik Spanyolországból érkeztek és egy másik bécsi szikh imaházat látogattak. A radikális "spanyol csoportról", illetve a ravi dassz és más szikhek közti feszültségről szóló kijelentésüket a legtöbb tanú később mégis visszavonta.

A legutóbbi, 2001-es népszámlálás alkalmával mintegy kétezer-nyolcszázan vallották magukat a szikh vallás követőjének Ausztriában.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 27. 06:44
    „Elszakadt az a vékony hajszál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér elefántra bukkantak Mianmarban

Fehér elefántra bukkantak Mianmar északnyugati részében az őserdőben: a kormányzó katonai rezsim… Tovább olvasom