Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Írországi szexuális visszaélések: lemondott egy másik püspök is

Felajánlotta a lemondását a pápának szerdán egy második olyan ír püspök is, akit egy novemberi jelentés megnevezett a pedofil papok kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseinek eltussolása kapcsán.

A 73 éves Jim Moriarty egyházkerületének papjai és más egyházi vezetők előtt jelentette be lépését, azt hangoztatva, hogy bár a jelentés őt közvetlenül nem hibáztatta, utólag belátja, hogy 1991-es dublini segédpüspökké válásától fogva dacolnia kellett volna azzal az "uralkodó kultúrával", amely évtizedeken át lehetővé tette a gyermekek elleni bűnök elkövetését.

Moriarty 11 éven át volt dublini segédpüspök, mielőtt 2002-ben kinevezték a Dublintól délnyugatra lévő Kildare és Leithlin püspökévé.
A múlt héten Donal Murray, a nyugat-írországi Limerick püspöke volt az első főpap a katolikus szigetország egyházi méltóságai közül, aki a feltáró jelentés nyomán benyújtotta lemondási kérelmét a Szentszékhez.
Az ír egyházi iskolákban és gyermekotthonokban három évtizeden át, 1974-től 2004-ig elkövetett visszaélésekre már korábban fény derült. A kormány által elrendelt vizsgálat 46 lelkész ügyét tárta fel, akik közül tizenegyet már el is ítéltek kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények miatt.

A november végén közzétett, úgynevezett Murphy-jelentés arról számolt be, hogy az ilyen ügyek kezelésében a dublini érsekség még az 1990-es évtized közepén is "a titoktartást, a botrány elkerülését és az egyház jó hírének védelmét" tartotta a fő szempontnak.

A 720 oldalas jelentés mélyen megrázta XVI. Benedeket, aki förtelmesnek minősítette az esetet. Az egyházfő kinyilvánította, hogy osztozik az ír hívők felháborodásában, és mély sajnálatot érez amiatt, hogy az ír katolikus egyház magas rangú vezetői évtizedeken át eltussolták a gyermekekkel szembeni visszaélések miatt tett panaszokat.

Olvasóink írták

 • 6. meir 2009. december 24. 18:34
  „4-es!
  A Pedofilia es a Homoszexualitas az KETTO!!
  egyiknek sincsen koze a masikhoz!! egy pedofil NEM Feltetlenul Homo!!!”
 • 5. xo17zy 2009. december 24. 07:53
  „2. jánosi! "Nem szdsz -t akartál írni ?"

  szdsz? Jövőre? :-DDDDD”
 • 4. xo17zy 2009. december 24. 07:09
  „meir, a melegek sem egy "népcsoport", csak "más" a szexuális érdeklődésük, úgyhogy ott a párhuzam a pedofilokkal!!! Ésmielőtt azzal jönnél, hogy "de a pedofilia büntetendő", akkor nézd meg hány országban, népcsoportban vannak gyermek menyasszonyok, családanyák (nem feltétlenül csak afrikában kell ám keresgélni)!
  És persze a törvényeket is nézd meg kik, milyen emberek írják abszurdisztánban! Csak 1 tollvonás megváltoztatni öket. A liberális pártok (fideszdsz) pedig minden ilyen természetellenes, társadalomellenes dolgot tolerálnak. Ki gondolta volna 10 éve pl., hogy a rokonházasság engedélyezett lesz?!?!
  Tehát lesz itt még legális ez is!”
 • 3. meir 2009. december 24. 05:05
  „A pedofil az NEM egy "nepcsoport"!!-(Hala a Jo Istennek!!!!)<moderálva>”
 • 2. jánosi 2009. december 23. 23:33
  „Nem szdsz -t akartál írni ?”
 • 1. xo17zy 2009. december 23. 21:41
  „Melegházasság, rokonházasság. Ha sok vörös-narancs-párttag marad a parlamentben, akkor a pedofiliát is tolerálnunk kell pár éven belül.
  A fidesz meg majd kiáll a szegény pedofilokért, mert hát "a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt" nem bántalmazható senki, ugyebár.
  Szörnyű pártok, szörnyű emberek ezek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fület fülért, orrot orrért

Orruk és fülük levágására ítélt két vádlottat az észak-pakisztáni Lahór város bírósága. Tovább olvasom