Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Irán visszautasítja a politikai foglyok szabadon engedésére vonatkozó felhívásokat

Irán visszautasította azokat a nyugati felhívásokat, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat és fogadjon el nemzetközi vizsgálatot a vitatott kimenetelű júniusi elnökválasztást követő erőszakos cselekményekkel kapcsolatban - derül ki egy szerdán nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésből.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsának beszámolója szerint az iszlám köztársaság nem hajlandó felhagyni a halálbüntetés gyakorlatával, és a kínzás alkalmazását sem teszi törvénysértő cselekedetté - derült ki egy szerdán Genfben nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentésből.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa folyamatosan felülvizsgálja a tagállamokban az emberi jogok helyzetének alakulását, és ezen az alapon fogalmaz meg ajánlásokat. Sokan azonban bírálják ezt az ellenőrzőrendszert mondván, hogy teret ad a vizsgálat alá vett országoknak arra, hogy kivédjék az ellenük felhozott bírálatokat, és lehetővé teszi számukra, hogy homályos ígéreteket tegyenek a jövőbeni cselekedeteikről.

A tanács jelentése tudomásul vette, hogy Irán jelezte: nyitott a demokráciára a törvénykezésben, igazodik a nemzetközi jogi normákhoz, és gondoskodik a kínzások felszámolásáról.

Egy magát megnevezni nem kívánó európai diplomata azonban utalt arra, hogy Irán a múltban már számtalan ígéretet tett az emberi jogok betartását illetően, de ezeket nem követték tettek. Elfogadta azt a holland ajánlást, hogy nem alkalmaz kínzásokat, illetve más, kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot vagy büntetetést, mégsem csatlakozott az ENSZ kínzásellenes egyezményéhez.

Ugyancsak elutasította azt az amerikai javaslatot, hogy lehetővé tegye az ENSZ kínzásokban illetékes jelentéstevőjének, az osztrák Manfred Nowaknak Iránba látogatását és bejutását büntetés-végrehajtási intézetekbe.

Korábban Irán azt bizonygatta, hogy a média szabadon működhet, és az állam nem zárja el az internethez való hozzáférés lehetőségét, mégis visszautasította azokat az ajánlásokat, hogy felszámolja a véleménynyilvánítás jogának szigorú korlátozását és az újságírók zaklatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőjobb betiltva

Az indoklásban az szerepel, hogy a párt veszélyezteti a cseh demokráciát. Tovább olvasom