Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Hétfőn szavaz a szerb parlament a 27 fős kormányról

Szerbia - Igen népes, huszonhét tagú kormányt szavaz meg várhatólag hétfőn a szerb parlament. A Mirko Cvetkovics vezette koalíciós kormánynak 24 minisztériuma lesz azzal, hogy a miniszterelnök-helyettes és a három alelnök közül kettő tárcát is irányít.
A miniszterelnök-helyettesi - az első alelnöki - posztot Ivica Dacsics szocialista vezető tölti be, de az övé lesz a belügyi tárca is.

Az egyik alelnök és a tudományügyi és fejlesztési tárca irányítója a demokrata Bozidar Djelic lesz , a másik Mladjan Dinkics (G17 Plusz), aki a gazdasági minisztérium élére is kerül, a harmadik alelnök pedig Jovan Krkobabics a nyugdíjaspártból, ez utóbbi azonban nem kapott miniszteri tárcát.

A külügyek irányítója a demokrata Vuk Jeremics marad.

Az emberi jogi és kisebbségi minisztérium élére pedig a pártonkívüli Szvetozar Csiplics újvidéki jogász kerül.

A demokrata-szocialista kabinetben négy szocialista politikus lesz és egy a velük szövetséges nyugdíjaspártból, a többi a Borisz Tadics államfő vezette Európai Szerbiáért pártszövetség tagja azzal, hogy a kormányfőn kívül még ketten pártonkívüliek.

Legtöbben természetesen a szövetség vezető pártjából, a Demokrata Párt soraiból kerültek ki, majd a G17 Plusz következik. Három kisebb szövetséges párt, a Vuk Draskovics-féle Szerb Megújhodási Mozgalom és a két szandzsáki muzulmán párt, egy-egy helyet kapott a kormányban. A Magyar Koalíció, mely a kormány mögött álló parlamenti többséghez tartozik, nem kívánt részt venni a kormány munkájában. A hivatalos indoklásban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt hozta fel, hogy nem akarnak koalícióba lépni a Szerbiai Szocialista Párttal.

Tény azonban az is, hogy a Demokrata Párt a tisztségek elosztásánál nem volt hajlandó a szabadkai polgármesteri posztot átengedni a magyaroknak. Pásztoréknak pedig ez a tisztség fontosabb minden kormányfunkciónál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönlázadás Szíriában: a rabok támadtak egymásra?

Szíria - A szíriai hatóságok vasárnap az elítélteket hibáztatták az egy nappal korábban kitört… Tovább olvasom