Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hatékonyabb javaslatokat fogadott el az Európai Bizottság

Az áfa-csalás elleni küzdelem jegyében az adóhatóságok közötti hatékonyabb együttműködést célzó javaslatokat fogadott el kedden az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy rendeletmódosítással kiterjessze és megerősítse az adóhatóságok közötti információcsere jogszabályi kereteit, mivel az áfa-csalások miatt becslések szerint az uniós tagállamok mintegy 60 milliárd euró adóbevételtől esnek el.

A javaslat egyik pillére az úgynevezett Eurofisc jogalapjának megteremtése: ez a kezdeményezés a tagállami adóhatóságok közötti operatív, gyors reagálású együttműködési rendszert kíván létrehozni. A brüsszeli bizottság emellett átfogó jelentést is elfogadott az áfa terén történő közigazgatási együttműködés eddigi teljesítményéről.
"A jelen gazdasági helyzetben kiemelten fontos az áfa-csalás elleni hatékony fellépés, amelyben az adóhatóságok közötti közigazgatási együttműködés kulcsszerepet játszik. Roppant fontosnak tartom, hogy az Európai Unió egészét érintő áfa-csalások elleni küzdelemben valamennyi adóhatóságnak rendelkezésére álljanak azok a technikai és jogi eszközök, amelyekkel a többi tagállam adóbevételeit legalább olyan hatékonyan tudják védeni, mint a sajátjukat" - nyilatkozott Kovács László adó- és vámügyi uniós biztos.

Az Eurofisc létrehozásával a tagállamok között jelentősen felgyorsulna a célzott információcsere, és a tagállamok közös kockázat-, illetve stratégiai elemzéseket is tudnának végezni.

A javaslat olyan újítást is tartalmaz, hogy a tagállamok ne egyenként, hanem együttesen feleljenek az adóbevételek védelméért. A bizottsági indítvány értelmében az adóhatóságok közvetlen betekintést engednének egymásnak az adózói adatbázisaikban tárolt bizonyos információkhoz. A tagállami adatbázisokban fellehető adatok összehasonlíthatóságához és érdemi használhatóságához a javaslat bizonyos minőségi követelményeket ír elő.

Ha az elgondolásokat a tagállami kormányokat képviselő uniós tanács is elfogadja, akkor az adófizetők egy biztonsági rendszeren keresztül ellenőrizhetik majd üzlettársuk vagy egy másik közösségi adófizető áfa-számát és kilétét, ami jelentősen elősegítené az EU-n belüli üzleti kapcsolatokban elengedhetetlen jogbiztonságot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz kötelező Belgiumban az A/H1N1 elleni védőoltás

Nem lesz kötelező Belgiumban az A/H1N1 influenzavírus elleni védőoltás - cáfolták hivatalos belga… Tovább olvasom