Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Hat alkalommal jelent meg Szűz Mária a pásztorgyerekeknek

Hat alkalommal jelent meg Szűz Mária a pásztorgyerekeknek
Ferenc pápa szentté avatja a fátimai gyerekeket, akiknek a látomásaiban Szűz Mária három titkot tárt fel.
Ferenc pápa szombaton szentté avatja a fátimai pásztorgyerekként ismert Boldog Marto Ferencet és Jácintát a portugáliai Mária-kegyhelyen - erősítette meg a pápa a kétnapos látogatás előtt a portugál népnek küldött üzenetében.

A portugáliai Fátima kisváros közelében 1917-ben Szűz Mária hat alkalommal jelent meg három pásztorgyereknek, legelőször május 13-án. Az akkor 9 éves Francisco Marto és a jelenésekkor 7 éves Jácinta Marto néhány évvel később spanyolnáthában elhunyt. Mindkettőjüket II. János Pál avatta boldoggá 2000 májusában. Unokatestvérük, a jelenésekkor tízéves, majd életét szerzetesnővérként Fátimában leélő Lúcia de Jesus dos Santos kilencvenhét évesen, 2005-ben halt meg.

A fátimai apostoli látogatás során bemutatandó szombati szentmisére - amely a jelenések centenáriumára esik, s amelyen a két pásztorgyereket szentté avatja a katolikus egyházfő - egymillió hívőt várnak.

"Ebben az áldott pillanatban, amely egy századnyi áldott pillanat csúcspontja, örvendezek az elmélyült imára való felkészüléseteknek" - írta a pápa az üzenetben.

Vitor Coutinho, a portugáliai kegyhely második számú vezetője szerint a pápa Fátima jelentőségére kíván rámutatni azzal, hogy a hagyományoktól eltérően nem Rómában végzi el a szentté avatást.

A fátimai pásztorgyerekek látomásaiban Szűz Mária három titkot tárt fel. Kettőt Lúcia nővér 1941-ben hozott nyilvánosságra. Az első a pokol látomását tartalmazta, a második a két világháborúra vonatkozott. A harmadik titkot II. János Pál pápa hozta nyilvánosságra 2000-ben. A titok, amelyben fegyverrel lőnek a pápára, az 1981-es merényletkísérletre utalt, amelyben Ali Agca török terrorista sebesítette meg a katolikus egyházfőt.

II. János Pál a Fátimai Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította, hogy túlélte az 1981-es merényletet. Az őt megsebző lövedéket II. János Pál pápa a Fátimában őrzött Szűz Mária szobor koronájában helyezte el.

A két kis fátimai pásztor lesz az első, akiket az egyház gyerekként avat szentté úgy, hogy nem a hitükért haltak mártírhalált. A szentté avatásukhoz szükséges csodát egy hatéves brazil kisfiú gyógyulása jelenti, aki 2013-ban egy ablakból kiesve hét métert zuhant. Súlyos koponyatörése és kómás állapota ellenére három nap után meggyógyult. A gyógyulást a pásztorgyerekekhez intézett imákkal magyarázták a szentté avatási eljárás során.

Portugália számos biztonsági intézkedést hozott az apostoli látogatás alkalmából, így több napra visszaállították a határellenőrzést, felfüggesztve a schengeni térségben érvényes szabályokat. A kegyhely körül speciális betontömböket helyeztek el, hogy megakadályozzanak egy, a nizzaihoz vagy a stockholmihoz hasonló gázolásos merényletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Facebook számos oldalt blokkolt Thaiföldön felségsértés miatt

A Facebook számos oldalt blokkolt Thaiföldön felségsértés miatt
A Facebook a thaiföldi katonai junta kérésére 178 oldalhoz blokkolta a hozzáférést a délkelet-ázsiai országban illetlen, esetenként felségsértő megnyilvánulásokat tartalmazó szövegek miatt. Tovább olvasom