Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hadiállapotot hirdettek Abháziában is

Hadiállapotot hirdetett ki a szakadár grúz köztársaság, Abházia elnöke a Grúziával határos területeken vasárnap - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Az orosz hadsereg közben tagadta, hogy akciókat hajtottak végre abház területeken, mint ahogyan azt Grúzia állította.
 A grúz nemzetbiztonsági tanács pedig azt közölte, hogy az orosz hadsereg egységei elindultak a Dél-Oszétiához legközelebb eső grúz nagyváros, Gori felé, ahol a grúz egységek beásták magukat.

Szergej Bagaps abház elnök hadiállapotot vezetett be a szakadár köztársaság Grúziával határos területein - közölte az Interfax orosz hírügynökség az abház államfő rendeletére hivatkozva. A hadiállapot tíz napig lesz érvényben, vasárnapról hétfőre virradó éjféltől kezdve. Az orosz hadsereg szóvivője cáfolta a grúz belügyminisztérium állítását, amely szerint az orosz légierő támadásokat hajtott végre Abházia grúz irányítás alatt álló területei, és egy közeli város ellen.

Szergej Bagaps abház elnök szintén azt állította, hogy a Kodori-szorosban csakis az abház légierő és tüzérség hajtott végre akciókat, az oroszok támogatása nélkül. A grúz nemzetbiztonsági tanács vezetőjének elmondása szerint közben orosz csapatok indultak el Dél-Oszétiából, a szakadár köztársasághoz legközelebb eső grúz nagyváros, Gori irányába. A grúz hadsereg katonái felkészültek a grúz fővárostól 64 kilométerre északra található, stratégia fontosságú város megvédésre - közölte Alekszandr Lomaja. Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa bejelentette, hogy újra összeülnek a grúz krízis megvitatására, közép-európai idő szerint délután öt órakor.

Az ENSZ-BT szombaton harmadik próbálkozásra sem tudott közös álláspontot kialakítani a válságról. A BT állandó, vétójoggal bíró tagja Oroszország. Vasárnap este Grúziába érkezik Bernard Kouchner francia külügyminiszter, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke, Alexander Stubb finn külügyminiszter. A grúz hadsereg péntekre virradóan indított támadást Dél-Oszétia fővárosa ellen, hogy visszafoglalja a területet. Oroszország válaszképp katonákat és tankokat küldött a térségbe, szombaton pedig grúz területekre mért légicsapásokat. Vasárnap a grúz hadsereg visszavonult Dél-Oszétiából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Oszétia: A Nyugat tűzszünetet sürget

Oroszország - Több nyugati vezető felszólította Oroszországot, hogy szüntesse be katonai akcióját a hivatalosan Grúziához tartozó Dél-Oszétiában. Tovább olvasom