Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Gyerekkatonák Afrikában

Afrika - „Legtöbbször éjszakánként egyszerűen körbeveszik a házat, a gyereket elrabolják, és a családtagokat megölik. Így a gyerekeknek többé nincs otthonuk, ahová visszatérhetnének" – nyilatkozta az UNICEF egyik megbízottja, hogyan válnak a legegyszerűbben tizenéves kölykökből gyerekkatonák a fekete kontinensen. Videó: Gyerekkatonák
Pontos források szerint világszerte 250 ezer gyerek tart fegyvert a kezében, s szükség esetén gondolkodás nélkül használja is.

A közelmúltban Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter „időzített bombának" nevezte a gyerekkatonákat, akiket még mindig széles körben – főleg Afrikában – alkalmaznak a háborúkban. Bár a gyerekek felfegyverzése, kiképzése és harcba küldése 2002 óta háborús bűnnek számít, az UNICEF becslései szerint mintegy 250 ezer kiskorú szolgál jelenleg illegális hadseregekben. Még megdöbbentőbb adat, hogy a gyerekkatonák közel fele lány. A francia külügyminiszter egy párizsi ENSZ-konferencián találóan elveszett gyerekeknek nevezte őket: ahogy ő fogalmazott „elvesztek a béke és országuk fejlődése ügye számára".

Mintha vizet innának

Az ENSZ szerint a következő országok alkalmaznak gyerekkatonákat: Burundi, Kongó, Elefántcsontpart, Szomália, Szudán, Nepál, Srí Lanka, de Ázsiában is, a Közel-Keleten vagy Latin-Amerika polgárháborúiban is nem ritkán bevetnek gyerekeket. Jelenleg a szudáni Darfúr az a régió, ahol a legnagyobb aggodalomra ad okot a helyzet emberjogi szervezetek szerint.

Besorozzák.
Besorozzák.


A francia fővárosban tartott konferencia résztvevőinek egy Sierra Leonéban harcolt „gyerekkatona-veterán" mesélt a polgárháborúban átélt élményeiről. Ishmael Beah két évig vett részt a harcokban. 13 éves korában sorozták be, jelenleg 27 éves, és számára lelőni valakit „olyan egyszerű volt, mint meginni egy pohár vizet". A volt gyerekkatona elmondta: „a legnehezebb, hogy visszaszerezd emberi mivoltod. Én az élő példája vagyok annak, hogy ez lehetséges".

Sajnos, erre azonban csak egy-két példa akad. „Tudják, hogyan kell fegyvert használni. Ráadásul ha a szomszédban dúlnak a harcok, napi 1-2 dollárt és zsákmányszerzési lehetőséget ajánlanak nekik, ezért visszaszöknek" – írta le a visszaesés forgatókönyvét Douste-Blazy. Ennek tükrében cseppet sem meglepő, hogy az egyik legnagyobb kihívás a felszabadított gyerekkatonákat megtartani a rehabilitációs hálóban.


Az afrikai világháború

A gyerekkatonákra először öt éve a Kongói Demokratikus Köztársaságban folytatott borzalmas polgárháború irányította a figyelmet. A harcok szörnyűségeiről mindent elmond, hogy ezt a háborút gyakran emlegetik „Afrika világháborújaként"; Angola, Namíbia, Zimbabwe, Uganda és Ruanda is részt vett csapataival az értelmetlen öldöklésben.
Az Amnesty International idén nyáron jelentést adott ki, amelyben gyerekek vallanak az átélt borzalmakról, köztük a kongói polgárháborúról. Elmondásuk szerint gyakran a családjuktól rabolták el őket, s alkohol, kábítószer, valamint kínzással is felérő „kiképzés" segítségével vették rá őket, hogy részt vegyenek a vérengzésekben, melyek során kannibalizmus is előfordult.

A gyerekkatonák több mint fele ölt

2001 óta az UNICEF és más szervezetek támogatásával világszerte 95000 fiú és lány került be a válságövezetekben speciális leszerelőprogramokba azért, hogy újra visszataláljanak a normális életbe. A Hamburgi Egyetemi Klinika legújabb tanulmánya szerint az egykori katonagyerekek több mint harmada súlyos pszichikai zavarokban szenved, a megkérdezett gyerekek 54 százaléka mondta, hogy maga is megölt valakit.
„Azt mondták nekünk, hogy meg kell ölnünk a falusiakat. Betereltük őket a házaikba, majd rájuk gyújtottuk az épületeket. Máskor élve kellett eltemetnünk embereket. Egy ízben azt mondták a parancsnokaink, hogy ki kell végeznünk egy családot. Késekkel kellett felhasítanunk a gyomrukat, majd később enni is a testükből. Azóta nem bírok aludni, folyamatosan erről álmodom" – hangzik az alig 20 éves Kalami vallomása, aki a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén vett részt a Joseph Kabila elnökhöz hű hadsereg elleni harcokban egy lázadó csoport tagjaként.

A szóban forgó fiatalember 15 évesen szökött meg a lázadóktól, úgy, hogy hat évig szolgált nekik, valóságos veteránnak számított. Ez azt jelenti, hogy tízéves kora előtt már embert ölt.

Sopronból a csádi hadszíntérre

„Legtöbbször éjszakánként egyszerűen körbeveszik a házat, a gyereket elrabolják, és a családtagokat megölik. Így a gyerekeknek többé nincs otthonuk, ahová visszatérhetnének" – mondta az UNICEF megbízottja, Josef Gellner, aki a kilencvenes évek közepe óta segít egykori katonagyerekeket Észak-Ugandában.


lelőni valakit „olyan egyszerű volt, mint meginni egy pohár vizet
"Lelőni valakit olyan egyszerű volt, mint meginni egy pohár vizet.


A kis áldozatok először „kiképző" központokba kerülnek, itt azonban a fegyverek használatán kívül nagyon súlyos fizikai és lelki kínzásokat is elszenvednek, a lányokat gyakran megerőszakolják. Ők egy-egy parancsnok szexrabszolgájává válnak a legtöbb esetben. A harcok során a gyerekeket általában a frontvonalakba küldik, ahol lőszert, vizet vagy élelmiszert kell szállítaniuk az igazi katonák számára.
Jászberényi Sándor – a soproni származású újságíró-költőt idén tavasszal mutattuk be Varga Lajos irodalmi rovatában – a Magyar Narancs riportereként járt tavaly év végén Csádban, s személyesen találkozott a borzalmas gyermekkort megélt, fegyveres rabszolgákkal. Beszédes, hogy Jászberényire többször fegyvert fogtak a srácok, s megfenyegették, hogy elvágják a torkát, ha lemeri írni, melyik katonai bázison teljesítenek szolgálatot. Tudósításából az is kiderül, hogy a legtöbb fiatal „hétköznapi történetnek tartja a tragédiáját", vagyis azt, hogy elpusztították a családját, s felgyújtották a faluját.

Kiérdemelni a kalasnyikovot

„A törzsek természetükből – és az immár két generáción átívelő háborús helyzetből – fakadóan potenciális fegyverforgatónak tekintenek bárkit, aki elbírja a kalasnyikovot. Megtudom, hogy a besorozott gyerekek nem minden esetben lesznek harcoló katonák, a falvakban verbuvált kiskorúak munkája főleg a teakészítés, a vízkeresés, kecskefejés és más kisegítő feladatok. Megkérdezem, hogyan kerül kalasnyikov egy kiskorú kezébe. Úgy, ha kiérdemli. A besorozott gyerek kiképzésen esik át, amely testi fenyítéssel kezdődik, és ideológiai sulykolással ér véget. A felnőttek felszítják bennük a gyűlöletet az éppen ellenséges törzs iránt, harcosként új nevet adnak nekik, és minden elképzelhető módon azt sugallják, hogy nem gyerekek, hanem felnőtt harcosok, akik félelmet és tiszteletet ébresztenek a civilekben. A gyerekek eredeti identitását jószerivel teljesen törlik; a kiképzés után tökéletes gyilkológépet kapnak a hadseregek" – adott képet a döbbenetes csádi helyzetről a megyei származású tudósító a „Cukorka és kalasnyikov" című írásában.
Beszédes sorok, nagyon nincs mit hozzáfűzni.

(Cikkünkhöz az angol közszolgálati média, a BBC anyagait fordítottuk le.)

Aki megszabadult a pokolból

China Keitetsi kis faluban született Nyugat-Ugandában 1976-ban. Röviddel a születése után az anyja eltűnt, az apjától biztonság helyett csak ütéseket kapott. Amikor a kislány már nem viselte tovább, elmenekült otthonról, ám katonák foglyul ejtették és a Nemzeti Ellenálláshadsereg egyik táborába vitték. A táborban a férfiak katonát faragtak a kislány Keitetsiből. Megtanult lőni, ölni és kínozni és kezdte elfelejteni, hogy ki volt. A hölgy csodával határos módon megmenekült, Dániában lelt új hazára, s első exgyermekkatonaként nyilvánosságra hozta megrázó élettörténetét. „Elvették anyámat és puskát adtak helyette" című könyve óriási bestseller lett Nyugat-Európában. China Keitetsi minden hírnév ellenére azonban továbbra sem találta meg két Afrikában maradt gyermekét.Olvasóink írták

  • 1. Csaba Zsuzsanna 2008. augusztus 17. 21:41
    „Nagyon jó a cikk, de egyben megrenditő, felháborító és belőlem mélységes dühöt kiváltó is!

    A cikk írója tegnap írt egy jegyzetet az olimpiával kapcsolatban(az is jó)!

    Hát, akkor kérem ne azon háborodjunk fel, hogy ki hányadik helyezett lett/lesz, hanem, hogy gyerekeket ölnek és ölni tanítanak!
    Meg azon, hogy hova lett a békés gyermekkoruk! Aki onnan szabadulni fog soha nem lesz mentálisan egészséges felnőtt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar rendszámbiznisz Szlovákiában

Szlovákia - A magyar adórendszer megkerülését segítő szolgáltatásokat nyújtanak magyarországi… Tovább olvasom