Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Greenpeace tiltakozás Szlovákiában

A klimatikus változások itt kezdődnek - ilyen szövegű transzparenst feszített ki a Greenpeace szlovákiai szervezete a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium erkélyére, hogy a tervezett tőketerebesi hőerőmű ellen tiltakozzon. A Greenpeace azt kifogásolja, hogy a szaktárca a hőerőmű esetleges környezeti hatásait elemezve olyan pozitív állásfoglalást adott ki, amely a beruházónak kedvez, holott az erőmű üzembe helyezésével éves szinten kilenc százalékkal növekedne a szlovákiai szennyezőanyag-kibocsátás.
A 11 méter magasan lévő erkélyre három aktivista mászott fel létrán, majd miután körülbelül egy óra után lejöttek, a rendőrség bekísérte őket, hogy adjanak magyarázatot tettükről. A tiltakozók bizonyos értelemben célt értek, hiszen Jaroslav Izák ((ejtsd: jaroszlav izák)) szakminiszter fogadta a Greenpeace képviselőit.

A pozsonyi minisztérium korábban közleményben hangsúlyozta, hogy Tőketerebes építési szakhivatala dönti el véglegesen, engedélyezi-e hőerőmű építését a kelet-szlovákiai városban. A Független Hírügynökséghez eljuttatott január 30-i dokumentumban a tárca figyelmeztet: a tervet értékelő kötelező állásfoglalásával nem az erőmű megépítését engedélyezte, csak megállapította, hogy a javasolt technológia megfelel a szlovákiai és az európai szabványoknak.

"Az állásfoglalás (...) több mint hatvan olyan feltételt tartalmaz, amelyeknek a beruházás megvalósulása esetén a környezet védelme érdekében teljesülniük kellene - áll a januári közleményben. - A reszort állásfoglalása ajánló jellegű, és a végleges döntés, tehát az építkezés engedélyezése vagy nem engedélyezése a tőketerebesi építési hivatal kezében van. E hivatalt a minisztérium állásfoglalása semmiben sem korlátozza."

Tőketerebesen a kassai székhelyű Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság a tervek szerint három, egyenként 240 megawatt teljesítményű széntüzelésű blokkot létesítene, valamint egy 165 megawatt teljesítményű gázüzemű blokkot.

A helyi önkormányzat az eredetileg kiszemelt helyszínt már többször is elutasította, mert az légvonalban alig egy kilométernyire található a város központjától, méghozzá lakott terület tőszomszédságában. A körülbelül 22 ezer lakosú Tőketerebesen eddig több mint 9 ezer aláírást gyűjtöttek a tiltakozók.

Az erőműépítést Magyarországon számos Tokaj hegyaljai, hegyközi és alsó-bodrogközi település ellenzi. Félő ugyanis, hogy az uralkodó szélirány miatt a tágabb észak-magyarországi régiót és azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezné az ipari létesítmény. Határozottan ellenzi az ötletet a tokaji bort termelő szlovákiai gazdák, vállalkozók társulása is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afgán újságíró amerikai fogságban

Az amerikai hadsereg három hónapja fogva tart egy afgán újságírót, mert kapcsolatot tartott a… Tovább olvasom