Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 20°C | 32°C Még több cikk.

Görögök az összeomlás szélén - Az utazásszervezők bizakodnak

Görög sajtóbeszámolók szerint az ország az összeomlás szélén áll: benzinből és élelmiszerből hiány van. A magyar utazásszervezők szerint nincs gond.

A görög kamionsofőrök sztrájka pénteken már ötödik napja tart, ami következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki az országban, sőt az élelmiszerellátás is akadozik. Több ezer turista ragadt Görögországban, magyarok is.

Georgiosz Papandreou görög miniszterelnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a teherautósofőrök sztrájkja nagyon súlyos következményekkel jár Görögország szociális és gazdasági működésére, és komoly közegészségügyi kockázatokat hordoz magában, ha a lakosok nem jutnak elegendő üzemanyaghoz, élelmiszerhez és gyógyszerhez - írja a Bloomberg.

Pénteken már ötödik napja tart a görög teherautó-sofőrök sztrájka, ami következtében súlyos üzemanyaghiány alakult ki az országban, sőt az élelmiszerellátás is akadozik. Több ezer turista ragadt Görögországban, magyarok is. Július 26-án mintegy 33 ezer teherautó-söfőr kezdett sztrájkba amiatt, hogy a görög kormány az EU és az IMF támogatásával az úgynevezett zárt szakmák megnyitását tervezi.

Benzin nélkül - Fotó: MTI
"Az ólommentes benzin elfogyott"l - Fotó: MTI


Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is Görögországban. A hatóságok közel 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés

Összeomlás szélén

Az ország az összeomlás szélén áll. Számos vállalatnál leállt a munka, a többezer görög szigettel kapcsolatot biztosító kompok közül sok a kikötőkben vesztegel, és érezhető a zavar a zöldség-gyümölcs ellátásban is. Több száz turista egyszerűen az út mentén hagyta bérelt autóját, miután elfogyott az üzemanyag, nyaralók tízezrei pedig szállodákban, hotelekben várják, hogy kinyissanak végre a benzinkutak és tovább tudjanak utazni saját kocsijukkal.

Kaizinger Tibor athéni magyar konzul csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a főszezon miatt nagyon sok magyar turista van most az országban és többen ott rekedtek, de tudomásuk szerint az üzemanyaghiány miatt senki nem került komoly veszélybe - számolt be az MTI.

Az utazásszervezők mielőbbi cselekvésre sürgetik a kormányt, mert attól tartanak, hogy a nyári szezon közepén teljesen megbénul az idegenforgalom. Némi reményre ad okot, hogy a kamionsofőrök szakszervezetei délután megbeszélést tartanak a sztrájk esetleges lefújásáról.

A kormány egyébként már szerdán megindított egy eljárást, amely azt célozza, hogy a jog eszközével kötelezzék a munka felvételére a romlandó termékeket és az üzemanyagot szállító teherautók vezetőit.

A magyar utazásszervezők nem panaszkodnak

Görögországban nem okoz súlyos gondot a közúti fuvarozók sztrájkja - állították pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva helybeli utazásszervezők.

Pénteken már ötödik napja tartott a görög fuvarozók sztrájkja, akik közül is különösképpen az üzemanyag- és a frissáruszállítók elégedetlenek.

Ennek következtében több hírügynökségi forrás szerint súlyos zavarok keletkeztek az üzemanyag- és az élelmiszerellátásban. Turisták ezrei rekedtek az országban, köztük magyarok is.

Bikákisz Melinda utazásiiroda-tulajdonos a Peloponnészoszi-félszigeten lévő Tolo üdülőhelyről elmondta, hogy valóban akadozott az üzemanyag-ellátás, az elmúlt napokban a benzinkutak csak szakaszosan tudták kiszolgálni az autósokat. A kutakhoz érkeztek üzemanyag-szállítmányok, de a készletek nem feltétlenül tartottak ki a következő szállításig.

Mindenesetre azok a magyar turisták, akikről az utazásszervező tudott, és haza akartak menni Magyarországra, mind el tudtak vagy tudnak indulni gépkocsijukkal. Bikákisz Melinda szerint az áruszállításban nincs semmilyen fennakadás Tolóban és a közeli Náfplio városban.

Topozitisz Kiriákosz, aki idegenvezető Krétán, azt mondta: semmilyen ellátási probléma nincs a szigeten, sem üzemanyag sem élelmiszer tekintetében. Minden közlekedési eszköz jár.

Görögországi sajtóbeszámolók szerint az ország az összeomlás szélén áll; számos vállalatnál leállt a munka, a több mint ezer görög sziget és a külvilág közti kapcsolatot biztosító kompok közül sok a kikötőkben vesztegel, és érezhető a zavar a zöldség-gyümölcs ellátásban is.

Több száz turista egyszerűen az út mentén hagyta bérelt autóját, miután elfogyott az üzemanyag, nyaralók tízezrei pedig szállodákban várják, hogy kinyissanak végre a benzinkutak, és tovább tudjanak utazni saját kocsijukkal.

A dpa hírügynökség szerint az utazásszervezők mielőbbi cselekvésre sürgetik a kormányt, mert attól tartanak, hogy a nyári szezon közepén teljesen megbénul az idegenforgalom. Az egyetlen reménysugár az, hogy folynak a tárgyalások a sztrájkoló sofőrök szakszervezetei és a kormány között.

Olvasóink írták

  • 2. Ing.Böck 2010. augusztus 05. 16:13
    „Ne menj görögbe, görög eljön hozzád, nemsokára magyarországon is ugyanaz lesz, Viktor gondoskodik róla.”
  • 1. spot 2010. július 30. 20:04
    „Ezek legalább össze tudnak fogni és nem azt lesik, hogy hú, mit szól hozzá a külföldi sajtó? Nálunk ilyen esetben ezrek élnének sztrájktörésből(értsd:benzinbizniszből). Nem megyünk Görögbe magyarok?:)))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin rakéta csapódott be egy izraeli városban, anyagi kár

A Gázai övezetből elindított rakéta csapódott be pénteken Askelón izraeli városban, emberéletben… Tovább olvasom