Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Görög, dubaji leminősítések megrengették a piacokat

Komoly piaci kilengéseket okoztak kedden a Görögországot és Dubajt érintő, erősen negatív hitelminősítői lépések.
Az euróövezeti tag Görögország törlesztéskockázati díjszabása a keddi osztályzatrontás után Magyarországéval egyező szintre emelkedett a londoni piacon.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy megvonta Görögországtól az elsőrendű "A" kategóriás adósbesorolást, a görög közfinanszírozási helyzettel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva. Görögország az első euróövezeti tagállam, amely a közepes befektetői "BBB" sávba kerül át valamely hitelminősítőnél. A Fitch keddi bejelentése szerint a hosszú futamú görög szuverén adósosztályzat az eddigi "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra romlik, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Görögország államadósi besorolása a Fitch Ratings listáján már csak egy fokozattal jobb a "BBB" szintű magyar osztályzatnál.

A hitelminősítő a lépéshez fűzött londoni elemzésében kiemelte: számításai szerint Görögország államadóság-rátája a hazai össztermék (GDP) 120 százaléka fölé emelkedik 2010-ben, és 2011-ben eléri a 125 százalékot, ami erőteljesen kiteszi a közfinanszírozási szférát az esetleges későbbi sokkhatásoknak.

A Fitch Ratings szerint teljesíthető a görög kormányzat azon célkitűzése, hogy jövőre 3,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkenjen a GDP-arányos államháztartási hiány az idei évre becsült 12,7 százalékról. Az érdemi költségvetés-szerkezeti intézkedések hiánya azonban csökkenti a bizalmat, hogy a középtávú konszolidációs erőfeszítések elég agresszívak lesznek a államadósság-ráták stabilizálásához, majd csökkentéséhez a következő 3-5 éves időszakban - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch megjegyzi, hogy a kormány által javasolt hiánycsökkentő lépéseknek mintegy a fele átmeneti, egyszeri intézkedés, és a költségvetési helyzet legutóbbi romlása csak kis részben magyarázható a görög gazdaságban viszonylag enyhe mértéket öltő visszaeséssel, vagy a pénzügyi szektornak nyújtott, szintén minimális állami támogatással. Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard Ú Poorís leminősítésre jelölte a görög adósosztályzatot.

E cég véleménye szerint is valószínűtlen, hogy az új görög kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt és az államadósságot. Az SÚP szintén azzal számol, hogy további intézkedések elmaradása esetén jövőre a hazai össztermék 125 százalékára emelkedik a görög államadósság-ráta - ez a legmagasabb adósságráta lenne az euróövezetben -, és középtávon várhatóan ezen a szinten marad, vagy még magasabbra is nőhet.

A hitelminősítő felidézte, hogy amikor az új görög kormány októberben hivatalba lépett, több mint hat százalékpontos módosítással 12,7 százalékra emelte a 2009-re szóló GDP-arányos államháztartási deficit-előrejelzést. A jelenlegi görög besorolás az SÚP listáján "A mínusz", vagyis az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország ennél a hitelminősítőnél is átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába.

A piacokon komoly feltűnést keltett az a keddi hír is, hogy a Moodyís Investors Service agresszíven leminősített hat, kormányzati ellenőrzés alatt álló nagy dubaji állami cégadóst, többet közülük a befektetésre ajánlott sáv alá süllyesztve. A Moodyís a döntést azzal indokolta, hogy a legutóbbi nyilatkozatok alapján nem várható érdemi segítségnyújtás a kormány részéről ezeknek a vállalatoknak. A leminősítésektől érintett cégek közül a DP World, a világ legnagyobb kikötő-üzemeltetője átkerült a spekulatív osztályzati kategóriába, miután besorolása a Moodyís listáján "Baa2"-ről egyszerre két fokozattal "Ba1" szintre romlott.

A Perzsa-öböl mentén fekvő Dubaj november végén sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek adósságtörlesztési haladékot kért. A keddi görög és dubaji osztályzatrontások markáns hatást gyakoroltak a két ország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásaira, és a hitelminősítői döntések - kisebb mértékben - meglátszottak a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország törlesztésbiztosítási tranzakcióinak árazásán is.

A CMA DataVision vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére kedden elmondták: a görög szuverén nem fizetői kockázat fedezetére szolgáló hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre az aznapi kereskedésben 211,0 bázispont volt a londoni CDS-piacon a 190,6 bázispontos előző esti záró után. A keddi leminősítés nyomán kialakult görög CDS-díjszabás szinte megegyezett Magyarországéval.

A CMA DataVison keddi adatai szerint a magyar határidős törlesztésfedezeti ügyletek ára az aznap délutáni londoni kereskedésben 212,8 bázispont - minden 10 millió eurónyi szuverén magyar adósságra évi 212 800 euró - volt az előző esti 207,7 bázispontos záró után. A magyar CDS-díjszabás - amely márciusban 630 bázispont felett tetőzött, és azóta meredeken javul - a korábbi hetekben már járt 200 bázispont alatt is. A lengyel és a cseh CDS-tranzakciók árazásán is látszott valamelyest a görög hatás: az előbbi 114,3 bázispontról 115,5-re, az utóbbi 80,2-ről bázispontról 81,0-re emelkedett a keddi londoni CDS-piaci kereskedésben.

Dubaj CDS-díjszabása a keddi londoni kereskedésben 500,3 bázispontról 532,0 bázispontra szökött fel. Az emirátus CDS-díjszabása az adósságválság előtt még 280-290 bázispont között mozgott Londonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CNN befektetett a sarki hírügynökségbe

Egyre növekszik az olvasók igénye az online helyi hírek iránt. Ezt támasztja alá a Wall Street… Tovább olvasom