Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Gázvita: az EU-t érte ˝támadás˝ az energiaügyi biztos szerint

Az Európai Unió egészét érte "támadás" azáltal, hogy Litvániába a szerződésesnél kisebb földgázmennyiség érkezik Fehéroroszág felől - jelentette ki Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi felelőse szerdán Brüsszelben.

A német biztos közleményében mély aggodalmát fejezte ki a felére csökkentett litvániai gázszállítás miatt, és hangoztatta, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalásokat mindenkor feltétel nélkül teljesíteni kell.

"Elfogadhatatlanok az olyan gázellátás-csökkentések, amilyeneket az EU egyes tagországaiban most tapasztalnak. Ez támadás az EU egésze ellen" - fogalmazott az uniós illetékes.

Az orosz Gazprom energiaóriás szerda délelőtt 40 százalékra csökkentette a Fehéroroszországnak szállított földgáz mennyiségét, miután a múlt héten ötnapos határidőt szabott Minszknek felhalmozódott adósságai kifizetésére. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő pedig utasítást adott az Európába irányuló vezetékek lezárására. A potenciálisan érintett EU-tagországok (Litvánia, Lengyelország és Németország) közül mindazonáltal csak a balti állam jelezte, hogy a hozzá érkező gáz mennyisége csökkent - a visszaesés mértéke a brüsszeli közlés szerint estére 50 százalékos volt.

Az EU az elmúlt napokban többször értésre adta azon álláspontját, hogy az orosz-fehérorosz vita miatt nem érheti károsodás tagországait, és ragaszkodik ahhoz, hogy minden fél betartsa szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Oettinger orosz és fehérorosz partnerével is tárgyalt erről, és mindkettejüknél megismételte ezt a pozíciót. Az unió továbbra is szoros kapcsolatban áll az érintett országokkal - derül ki a bizottsági közleményből.

Az érintett uniós tagállamok közül éppen Litvánia van a legnehezebb helyzetben, mert Lengyelországtól és Németországtól eltérően a kieső gáz ott nem pótolható Ukrajna felől. A balti állam csak Lettország segítségére számíthat szükség esetén, de Riga is csak néhány napig tudja pótolni a kieső gázmennyiséget tartalékaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázolt a német elnökjelölt sofőrje

Súlyos közlekedési baleset árnyékolta be szerdán a német államfő-jelölt, Joachim Gauck bajorországi… Tovább olvasom