Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

G8: klímaváltozás, növekvő olajár és élelmiszerár

Japán - Véget ért szerdán a nyolc legfejlettebb ipari ország csúcstalálkozója Japánban. Az úgynevezett G8-ak vezetői megegyeztek, hogy tenni fognak az olaj és az élelmiszer rohamosan emelkedő ára ellen, a fejlett országok azonban nem tudtak megállapodni a fejlődő országok képviselőivel arról, hogyan kellene küzdeni a klímaváltozás ellen.
A nyolc fejlett ipari ország vezetői három napos találkozót tartottak a japán Hokkaido szigetén, Tojako városban. Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Oroszország vezetői többek között a következőkről állapodtak meg: Klímaváltozás: a vezetők megegyeztek, hogy 2050-ig legalább 50 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A vezetők áttörésként dicsérték a megállapodást, de környezetvédők szerint nincs ok az elégedettségre. Rövid távú célokat nem határoztak ugyanis meg, a nyolc állam maga döntheti el, hogy 2020-ig mennyivel csökkenti a széndioxid-kibocsátást.

Afrikai fejlesztés: a "nyolcak" öt éven belül 60 milliárd dollárral támogatják a kontinens küzdelmét a betegségekkel szemben. Többek között 100 millió szúnyoghálót ígértek Afrikának 2010-ig.

Élelmiszerárak: a politikusok "komoly aggodalmukat" fejezték ki a növekvő élelmiszerárak miatt. Felszólították a tartalékokkal rendelkező országokat, hogy szabadítsák fel tartalékaik egy részét, és ezzel segítsenek a többi országnak megbirkózni az emelkedő árakkal. A "nyolcak" szerint mindenkinek "kötelessége" az élelmiszerexportra vonatkozó korlátozásokat megszüntetni.

Olaj: A vezetők az olajtermelés növelését sürgették a rohamosan emelkedő kőolajárak elleni küzdelemben.

Zimbabwe: A politikusok pénzügyi intézkedéseket vetettek fel a zimbabwei elnökválasztást övező erőszakért felelős emberekkel szemben. Javasolták egy különleges ENSZ-küldött megbízását. Az erőszak miatt "komoly aggodalmukat" fejezték ki.

Irán: A G8-ak sürgették Iránt, hogy hagyjon fel az urándúsítással, az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának megfelelően. Felszólították Teheránt, hogy fogadja pozitívan a nemzetközi közvetítést.

Észak-Korea: A politikusok sürgették a kelet-ázsiai országot, hogy mondjon le atomfegyvereiről, és segítse a nukleáris programjáról készített saját beszámolójának ellenőrzését. A vezetők haladást sürgettek az 1970-es és 1980-as években a kommunista országban elrabolt japán állampolgárok ügyében - ez a kérdés különösen fontos Japánnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békefenntartókat öltek meg Darfurban

Szudán - Az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziójának hat tagja veszítette életét,… Tovább olvasom