Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Finn-ugor világkongresszus

Oroszország - Az állammal nem rendelkező finnugor népek kihalásának megakadályozásáról kezdődött meg szombaton a Finnugor Népek 5. Világkongresszusa. A színhely "Oroszország Kuvaitja", vagyis a legnagyobb olajbányász-vidék, a Nyugat-Szibéria északi területein található Hanti-Manysi Autonóm Körzet.
Az öt magyarországnyi területen élnek legközelebbi rokonaink, a hanti és a manysi nép - összesen 41 ezer ember. A két nép együtt sem teszi ki az autonóm körzet teljes lakosságának 2 százalékát sem.

A terület az olajnak köszönhetően virágzik, Moszkva után ez a körzet a legnagyobb befizetője az orosz költségvetésnek. A közigazgatási központ, Hanti-Manszijszk modern 67 ezer lakosú város, az olajból származó gazdagság számtalan jelével. De az olaj - a vele járó környezetpusztulás - és a gazdagodás csak sietteti a finnugorok hagyományos halász-vadász és rénszarvastenyésztő életmódjának eltűnését. A finnugorok asszimlálódnak, egyre kevésbé használják nyelvüket, amely nem alkalmas a modern viszonyok, a politika, a gazdaság fogalmainak kifejezésére. A hantik és manysik lélekszáma ugyan nőtt néhány ezerrel, de ez csak a szabályt erősítő kivétel. Az Oroszország területén élő 13 finnugor nép össz lélekszáma az 1989-es és a 2002-es két népszámlálás között 14 százalékkal csökkent. 3,1 milió helyett már csak 2,7 millió. A világkongresszuson 21 finnugor és szamojéd nép társadalmi szervezeteinek képviselői vesznek részt.

A kongresszus elé kerülő határozattervezet - amelyről hétfőn születik majd döntés - kimondja, hogy az őshonos népek és kisebbségek védelme nem belügy, hanem nemzetközi-politikai kérdés. A határozattervezet sürgeti, hogy Oroszország hozzon létre nemzetiségügyi minisztériumot, és a csökkenő lélekszámú kisebbségekről évente tegyen közzé demográfiai adatokat. A dokumentum felszólítja az orosz állami szerveket, hogy biztosítsák a modern médiumok fejlődését a finn-ugor kisebbségek számára, és gyorsítsák meg a múzeumokban és levéltárakban őrzött finn-ugor kulturális értékek digitális feldodlgozását.

A finnugor világkongresszusokon csak társadalmi szervezetek képviseltetik magukat. A három finnugor államból is csak nem kormányzati szervezetek delegációi vesznek részt. De a szombati ünnepélyes megnyitón részt vesz és beszédet mond a három finnugor állam feje, Tarja Halonen finn, Sólyom László magyar és Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnök. Megjelenik Dmitrij Medvegyev orosz államfő is. A kongresszus előtt Sólyom László külön-külön kétoldalú találkozót tart Hanti-Manszijszkban az orosz, a finn és az észt köztársasági elnökkel.

A Finnugor Népek első Világkongresszusát 1992-ben Sziktivkarban, az Orosz Föderáción belüli Komi Köztársaság fővárosában rendezték meg. A második 1996-ban Budapesten volt, a harmadik 2000-ben Helsinkiben, a negyedik 2004-ben Tallinnban.

Olvasóink írták

 • 3. Ihász Károly 2008. július 01. 21:55
  „Szörényi Leventétől hallottam, hogy a külföldiek azt mondják rólunk, magyarokról, hogy hungár, és nem pedig azt, hogy fingár! Kedves ekwa! Nyisd ki az utleveledet, és látni fogod, hogy a család neved elött ott áll, hogy HUN!
  Üdv: Ihász Károly”
 • 2. ekwa 2008. június 29. 14:53
  „Esetleg valami bizonyítékot tudnál a hun származásra? (Ha már ekkora bizonysággal állítod a véleményed...)”
 • 1. szkíta 2008. június 28. 22:59
  „Ez az egyik legarcpirítóbb hazugság, hogy mi finnugorok lennénk.Ezt a habsburgok találták ki számunkra,a lázadó magyaroknak kerestek valami alacsonyabb rendű rokonságot,és ezt súlykolják belénk évtizedek óta. Mi hunok leszármazottai vagyunk(Hungary,Ungarn stb.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zimbabwéban bezártak a szavazóhelyiségek

Zimbabwe - Véget ért az elnökválasztások második, pénteki fordulója Zimbabwében - jelentette az AFP… Tovább olvasom