Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Félmillióan vettek részt a berlini melegfelvonuláson

A szervezők szerint mintegy félmillióan vettek részt szombaton Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján.
A szervezők szerint mintegy félmillióan vettek részt szombaton Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján.

A homoszexuálisok és a leszbikusok jogaiért kiálló, a velük szemben nagyobb toleranciát követelő rendezvény incidens nélkül zajlott. A felvonulást a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegfelvonulás emlékére rendezik meg minden évben.

Az 1969-es tiltakozás előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt egy főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban - így Németországban is - megemlékeznek, azonos jogokat és társadalmi egyenjogúságot követelve a homoszexuálisok és leszbikusok számára. Az idei berlini felvonulás békésen, minden incidens nélkül zajlott.

A rendezvény részeként zenével és tánccal egybekötött színes, karneváli programokra került sor. A résztvevők között volt a másságát a német politikusok közül elsőként nyíltan vállaló Klaus Wowereit, Berlin szociáldemokrata polgármestere, továbbá a berlini szenátus több más konzervatív, szociáldemokrata és zöld politikusa.

Jelen volt több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövete is. Wowereit nyilatkozatában nagyobb nyitottságot, tiszteletet és felelősséget sürgetett a homoszexuális, illetve leszbikus kisebbséggel szemben.

A polgármester szót emelt a diszkrimináció minden formája ellen, és ennek kapcsán kiállt a melegek házassághoz, valamint az örökösödéshez való joga mellett. A menet kora délután a berlini orosz nagykövetséghez vonult.

A résztvevők az Oroszországban a homoszexuálisokkal és leszbikusokkal szembeni megkülönböztető intézkedések ellen tiltakoztak.

Németországban a 2001 óta polgármester Wowereit mellett több más olyan magas rangú politikus is található, aki az elmúlt években nyíltan vállalta szexuális másságát. Közöttük van Guido Westerwelle külügyminiszter, a konzervatívokkal közösen kormányzó Szabad Demokrata Párt korábbi elnöke is. A német fővárosban immár 34. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását.

Olvasóink írták

 • 17. kekec 2012. június 27. 20:05
  „´attól, hogy valami a természetben (pl. állatvilágban) előfordul, még nem normális´
  A normalitás definíció kérdése. Bizonyos értelemben nem normális pl. a balkezesség sem.

  ´mert az ember nem állat (állatvédő tisztelet a kivételeknek)´
  De, az ember is állat, csak nem mindenki ugyanannyira.”
 • 16. Homofil 2012. június 26. 00:52
  „Egyrészről jól esett olvasni a hozzászólásokat, mert látszik, hogy sokakat foglalkoztat a téma :-) , de másrészről meglepett, hogy mennyi a félreinformált ember.
  Pár tény:
  1. a homoszexualitás nem betegség
  2. attól, hogy valami a természetben (pl. állatvilágban) előfordul, még nem normális, mert az ember nem állat (állatvédő tisztelet a kivételeknek),
  3. az azonosneműek házassága nem kiváltság, hanem jog (amihez a magyar társadalom még nem elég érett),
  4. a felvonulás nem magamutogatás, miképp a katolikus körmenetek sem azok, hanem a melegség/hit felvállalásai (itt vagyunk, létezünk, ennyien vagyunk), a dolog nem öncélú, azt, hogy ezt a melegek jókedvűen és bolondozva teszik az azért van, mert így ünnepelnek.
  5. Érdekes megfigyelni, hogy a világ azon részei, ahol gazdaság és a társadalom fejlett, akik után nyelvünk kinyújtva loholunk, elfogadják, hogy vannak olyan emberek, akik másképp szeretnek... fura nem?”
 • 15. kekec 2012. június 25. 18:38
  „13. Beresforder

  ´Én azt nem mondtam, hogy az állatok között nincsenek betegek vagy ha úgy jobban tetszik, nincsenek beteg állatok.´
  Nem. Te azt mondtad, hogy a többségtől való, ***nem önkéntes*** viselkedési eltérést betegségnek tekinted.
  Én pedig azt mondom, hogy akkor tekints annak mindent a balkezességtől, az elálló fültől a zenei tehetségig, a promiszkuitásig és az összes többi olyan eltérésig, amely az egyén életvitelét egyébként - a *valódi* betegségekkel szöges ellentétben! - NEM akadályozza, csak éppen bizonyos ostoba, szűklátókörű, hazug fröcsögőknek nem tetszik. Ahogy volt ez még nem is régen a balkezességgel is, ugyebár.

  ´Én eddig úgy tudtam, hogy főleg betegségek leírásánál használják a "genetikailag erősen meghatározott hajlam" kifejezést´
  Rosszul tudod.

  ´Ezek szerint van egy betegség´
  NINCS betegség.

  ´amelyet leírhatunk a "genetikailag erősen meghatározott hajlam" kifejezéssel, de betegségként tekinteni rá az ostoba, szűklátókörű, hazug fröcsögés.´
  Úgy van.

  ´az emberi agy, azaz az én és más ostoba, szűklátókörű, hazug ember agya továbbra is nehezen fogja felfogni, hogy míg a bal kéz képes a jobb kéz minden funkcióját ellátni, addig egy férfi soha sem fogja tudni egy nőét´
  És? Egy meddő nő sem tudja ellátni egy nő valódi ´funkcióját´. Attól még ugyanolyan joga van a teljes érzelmi élethez, nem? Sőt, egy olyan nő sem, akinek éppen csak *a férjétől* nem lehet gyereke, holott mindketten termékenyek (rengeteg ilyen példa van, és az ´összeférhetetlenség´ oka is nagyjából tisztázott), vagy éppen egy klimaxon túli nő.
  Ezek *nem* betegségek, hanem *állapotok*, amikről sem az egyén nem tehet, sem megváltoztatni nem tudjuk őket.

  ´az is lehet, hogy az ostoba, szűklátókörű, hazug embereknek "genetikailag erősen meghatározott hajlama" a fajfenntartás ösztöne´
  És ezt mennyiben akadályozza *mások* viselkedése?

  ´a fajfenntartás elé helyezzék önös érdeküket.
  Na, látod, pl. a genetikailag erősen meghatározott hajlam önös érdeknek nevezése az tipikusan ostoba, szűklátókörű, hazug fröcsögés.

  ´Azonban továbbra sem ítélkezni akarok´
  Ó, dehogynem.

  ´csupán a jogot, hogy véleményemet kifejthessem´
  Megtehetted, nem?

  ´ esetleg megvédhessem´
  Próbáld.

  ´még ha az "genetikailag erősen meghatározott hajlamom" miatt ostoba, szűklátókörű, hazug is.´
  Az.

  ´8!Egyet értek!´
  Kár, mert irdatlan baromságot mondott.

  ´Tisztelet és tolerancia?´
  Miért (pont nekik) ne?
  Még te is elvárnád, hogy megkapd, nem? Pedig...

  ´Ezek beteg emberek, kezeltetni kellene őket´
  A mélysötét, előítéletes korlátoltságot sokkal inkább kellene kezelni.
  Az *valódi* kárt okoz, ellentétben néhányak ártalmatlan életmódjával.

  ´az pedig, hogy felvonulásokkal hivalkodnak, egyenesen gyomorforgató!´
  Ugye, halvány fingod sincs, *miért* vonulnak fel?

  ´Ha nekik ez a "természetes", akkor azzal nem kell kérkedni, a normális szexuális szemléletű emberek (párok) sem vonulnak fel emiatt, mint a ripacs-kacsák!´
  Igen, nekik lehet ez a természetes, és amíg ezzel másnak nem ártanak, addig mi bajod vele?
  Szerintem is röhejes és némelyik talán gusztustalan is, de az ´heteróban´ is olyan lenne.

  ´Aki pedig genetikával jön, hát nem frankó...´
  Hanem mivel kéne jönni? Ókori illemtankönyvekkel? Nézz már utána kicsit, szerintem meg fogsz döbbenni.

  ´Valóban van egyfajta genetikát célkzó kutatási eredmény kb 20 éve, de 2000 év kutatási eredményei ezzel ellent mondanak!´
  Aha. Persze. Csak *egy* releváns eredményt mondj abból az 1980 évből, l.sz. (Megsúgom, *van* olyan is, de *nem* téged igazol.)”
 • 14. Hyppolit 2012. június 25. 00:07
  „8!Egyet értek! Tisztelet és tolerancia? Ezek beteg emberek, kezeltetni kellene őket, az pedig, hogy felvonulásokkal hivalkodnak, egyenesen gyomorforgató! Ha nekik ez a "természetes", akkor azzal nem kell kérkedni, a normális szexuális szemléletű emberek (párok) sem vonulnak fel emiatt, mint a ripacs-kacsák! Aki pedig genetikával jön, hát nem frankó... Valóban van egyfajta genetikát célkzó kutatási eredmény kb 20 éve, de 2000 év kutatási eredményei ezzel ellent mondanak!”
 • 13. Beresforder 2012. június 25. 00:06
  „Én azt nem mondtam, hogy az állatok között nincsenek betegek vagy ha úgy jobban tetszik, nincsenek beteg állatok.
  Én eddig úgy tudtam, hogy főleg betegségek leírásánál használják a "genetikailag erősen meghatározott hajlam" kifejezést, így pl. pikkelysömör, lázgörcs, elhízásra hajlamosság, a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség, de akár allergia esetében is. Ezek szerint van egy betegség, amelyet leírhatunk a "genetikailag erősen meghatározott hajlam" kifejezéssel, de betegségként tekinteni rá az ostoba, szűklátókörű, hazug fröcsögés.
  Egyébként számomra nem élet-halál kérdése, így felőlem akár a balkezességet is tekinthetjük betegségnek, de egy biztos az emberi agy, azaz az én és más ostoba, szűklátókörű, hazug ember agya továbbra is nehezen fogja felfogni, hogy míg a bal kéz képes a jobb kéz minden funkcióját ellátni, addig egy férfi soha sem fogja tudni egy nőét, illetve egy nő soha sem fogja tudni egy férfiét. Ilyen értelemben tehát mégis kár összekeverni a két betegséget. Bár az is lehet, hogy az ostoba, szűklátókörű, hazug embereknek "genetikailag erősen meghatározott hajlama" a fajfenntartás ösztöne, azaz betegek, és betegségükből adódóan betegeknek tekintik azokat a "genetikailag erősen meghatározott hajlamú" embereket, akiknek "genetikailag erősen meghatározott hajlama", hogy a fajfenntartás elé helyezzék önös érdeküket. Ezen a ponton kérem a tojás és a tyúk közül a megfelelő aláhúzását.
  Azonban továbbra sem ítélkezni akarok, csupán a jogot, hogy véleményemet kifejthessem, esetleg megvédhessem, még ha az "genetikailag erősen meghatározott hajlamom" miatt ostoba, szűklátókörű, hazug is.”
 • 12. kekec 2012. június 24. 21:38
  „Ne felejtsük el hozzátenni, hogy *bizonyítottan* genetikailag erősen meghatározott hajlamról beszélünk, amely az állatvilágban is tömegesen és rendszeresen jelen van. Az a sok rohadt liberopingvin pl., hogy mást ne mondjunk!

  4. Klappantyu
  ´mire felébredünk, addigra egy olyan társadalomban térünk magunkhoz, amelyik elkorcsosult, tudatlan, elbutult...´
  Sajnos MOST élünk - még mindig - elkorcsosult, tudatlan és elbutult társadalomban. Elég beleolvasni egy-egy ilyen kommentfolyamba: ostoba, szűklátókörű, hazug fröcsögés áradata.
  ,
  ´Nekem ilyen jövő nem kell...´
  Nekem pedig ilyen jelen.
  Meg múlt se, csak azzal már nem tudunk mit csinálni.”
 • 11. kekec 2012. június 24. 21:11
  „Pedig keverd csak oda nyugodtan. Pontosan ugyanolyan eredetű funkcionális eltérés.”
 • 10. Beresforder 2012. június 24. 14:22
  „A balkezeseket azért nem keverném bele a dologba, mert ők az egyik kezük helyett használják a másik kezüket, míg mások a kezüket és a nemi szervüket is összekeverik.”
 • 9. akela4 2012. június 24. 13:28
  „Róma vesztét is ez okozta, ezek sem lesznek hosszú életűek!”
 • 8. piroskaésabarkasz 2012. június 24. 09:21
  „Beteg emberek.Kórházban lenne a helyük.Ennek semmi köze a sötétséghez(2),legfeljebb azt nem zavarja,aki maga is ilyen betegségben szenved!”
 • 7. Jandex 2012. június 24. 09:15
  „4. Klappantyu 2012.06.24. 05:47
  "Nekem ilyen jövő nem kell..."
  Akkor nagyon nehéz életed lesz!:)
  Vajon kormányunkat ki képviselte?:)))”
 • 6. ekkenekepen 2012. június 24. 08:37
  „Undorító fertő vastagon megszellőztetve és becsomagolva a világ bárgyú közönyébe. Igazi szodoma, megérett a világ a soron következő özönvízre vagy tisztítótűzre, ami tetszik.
  Csak a világ maradék egészséges szellemű konzervatív felét sajnálom, ők ennek a korcsosulásnak a mártírjai.”
 • 5. mecsoka 2012. június 24. 07:37
  „4! akkor soha többet ne fogd meg a pärod kezet az utcän, vagy epp soha ne csokold meg nyilvänos helyen mert a szexualitäsod csak a negy fal köze tartozik...
  Mäsreszt nem ertem a homofobokat... mi a fene köze van bärkinek is a mäsik magäneletehez? vagy ahhoz h kivel köt häzzasägot? nincs sajät eletetek? akit meg zavar a felvonuläs, az ne nezze...”
 • 4. Klappantyu 2012. június 24. 05:47
  „Nem értem ezeket az embereket... Az, hogy milyen a szexualitása valakinek, az csak a 4 fal közé tartozik.
  Ennyi erővel vonulhatnának az Sado&Mazo, a nekrofilok, stb.
  Nekem pl. nagyon nem tetszik ez a "nagyon liberális" eszme, ami a világon körbemegy...
  Legalizáljuk a meleg házasságokat, legalizáljuk a drogokat, mindenki egyenlő, minden szép és jó... Persze... Aztán, mire felébredünk, addigra egy olyan társadalomban térünk magunkhoz, amelyik elkorcsosult, tudatlan, elbutult...
  Hmmmm... Nekem ilyen jövő nem kell...”
 • 3. farvik 2012. június 23. 22:33
  „Brit tudósok megállapították, hogy ha egy német politikus családnevében két duplavé van, feltehetőleg meleg személyiséggel van dolgunk...”
 • 2. kekec 2012. június 23. 21:53
  „A beteg balkezesekről sem feledkezel meg, ugye?
  ´És hamarosan a sötétség ...´”
 • 1. Beresforder 2012. június 23. 20:08
  „A homoszexualitás (vagy pl. a pedofília is) szerintem betegség, melyet (ha a beteg is úgy akarja) gyógyítani kellene. Hogy milyen betegség, arra egyelőre még csak elméletek vannak. A baj általában azokban a társadalmakban kezdődik, ahol a fent említett betegségekben szenvedők hatalomhoz jutnak és elhitetik a többiekkel, hogy betegségük nem betegség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria: újabb polgári áldozatok

Szombaton is folytatódtak a harcok Szíria több városában, a kormánycsapatok ezúttal is több polgári… Tovább olvasom