Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Fékezhetetlenül tombol Afrikában az ebola

A helyzetet súlyosbítják a népi rítusok, a rémült, elszökdöső betegek, az orvosokat pedig elüldözik a helyiek.
Minden idők legsúlyosabb Ebola-járványává fajult a Nyugat-Afrikában tomboló vírusfertőzés - írja az Origo.

Az amúgy is könnyen fertőző Ebola-vírus terjedését képtelenek megállítani az orvosok, főleg azért, mert nem tudnak gátat szabni az olyan népi szokásoknak, mint a holtak puszta kézzel történő mosdatása.

Az Ebola ellen nincs gyógyszer, és tízből kilenc emberrel végez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a februárban Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány eddig 467 emberrel végzett, és 759 megbetegedést regisztrálták.

Áprilisban a WHO illetékesei még azt nyilatkozták, hogy kettő-három hónapon belül úrrá tudnak lenni a járványon, az esetek száma pedig csökken. A helyzet azóta drasztikusan megváltozott, az áldozatok száma mindössze egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett.

Ez azért különösen súlyos, mert a vérzéses láznak is nevezett Ebolát a világ egyik legveszélyesebb vírusának tartják. A halálozási rátája 90 százalékos is lehet, azaz tíz betegből kilenc belehal. Ráadásul nagyon fertőző, testnedveken keresztül terjed, emberről emberre és állatról emberre is.

Eddig az egyetlen gyógymód, ha megpróbálják pótolni azt a folyadékmennyiséget, amit a beteg a vírus miatt veszít. Az Ebola ugyanis heves vérzést okoz, a vér lényegében az összes testnyíláson keresztül távozik, majd egy idő után a belső szervek kezdik felmondani a szolgálatot.

A WHO szerint drasztikus lépéseket kell tenni a vírus megállításának érdekében, és biztosítani kell, hogy ne terjedjen át más országokra.

Mindet fokozza, hogy a helyiek maguk sem reagálnak jól a számukra ismeretlen betegségre, ez pedig tovább nehezíti az orvosok munkáját. A rémült betegek elszökdösnek, jelenleg legalább 57 Ebola-gyanús beteget keresnek, akik elszöktek és bujkálnak valahol.

Az orvosokat elüldözik a helyiek, több olyan falu is van, ahová egyszerűen nem mehetnek az ellenkezés miatt. Segélyszervezetet kellett már evakuálni, mert a helyiek orvosokra támadtak, a minap pedig a Vöröskeresztnek kellett bezárnia egy táborát, mert a helyiek késekkel felfegyverkezve körbevettek egy orvosi kocsit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea déllel békülne

Phenjan négypontos javaslatot terjesztett elő, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek alapján… Tovább olvasom