Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

EU-USA nyitott égbolt

Hatályba lépett az új EU-USA légiközlekedési megállapodás. Az európai légitársaságok első ízben repülhetnek korlátozások nélkül az EU bármely pontjáról az Egyesült Államok bármely pontjára. „Ez jelzi a transzatlanti légi közlekedés új korszakának kezdetét. A megállapodás fokozottabb versenyt és olcsóbb tengerentúli járatokat fog eredményezni" – mondta Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke.

Ez a megállapodás az eddig létrejött légiszolgáltatási egyezmények közül a leginkább nagyra törő célokat tűzte maga elé. A két legnagyobb légiközlekedési piac – amely a világ légi forgalmának 60 százalékát bonyolítja – a légiközlekedési politika minden területén szorosabb együttműködést fog megvalósítani. Az Európai Bizottság 2008 májusában megkezdi a tárgyalások második szakaszát az Egyesült Államokkal. „Az EU és az USA közötti, teljes mértékben nyitott légiközlekedési térség megvalósításának célját kell továbbra is szem előtt tartanunk" – tette hozzá Barrot alelnök úr.

Közvetlenül
Az Európai Unióban honos légitársaságok ezentúl az országuktól eltérő bármely más tagállamból közvetlen légi járatokat indíthatnak az Egyesült Államok irányába. A megállapodás felszámolja az útvonalakat, az árakat és a heti járatszámokat érintő valamennyi korlátozást. Vasárnap számos légitársaság megnöveli majd a járatok és a célállomások számát. Például a London-Heathrow és az Egyesült Államok közötti légi járatok számában 2007 áprilisához képest 20%-os növekedés fog bekövetkezni.
Az EU és az USA között utazó, hozzávetőleg évi 50 millió személyt érintő megállapodás hatálya messze a legnagyobb nemzetközi légiközlekedési piacra terjed ki. A piacra jutást korlátozó valamennyi intézkedés megszüntetése serkenteni fogja a versenyt. A transzatlanti légi járatok árai várhatóan csökkenni fognak. A fogyasztóknál jelentkező megtakarítások az első öt évben elérhetik a 12 milliárd eurót. A megállapodás nyomán összesen akár 80 000 új álláshely jöhet létre az Atlanti-óceán két partján.

E megállapodás először épít ki szorosabb együttműködést az EU és az USA között olyan új kihívásokkal való szembenézés kapcsán, mint a biztonság és a környezetvédelem. Mindez megkönnyíti az üzemeltetést a légitársaságok és a repülőterek számára, továbbá csökkenti az utasok kényelmetlenségeit is.

Az említett együttműködés máris érzékelhető eredményeket hozott, többek között a környezetvédelem területén: az AIRE (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions) egy közös projekt a transzatlanti légi járatok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése céljából. A környezetkímélőbb transzatlanti légi járatokkal csökkenni fog az egy járatra eső károsanyag-kibocsátás.

Szabványosítás
Az európai belső légiközlekedési piac sikereire építve ez a megállapodás az első fontos lépés a nemzetközi légiközlekedési ágazat szabványosítása felé. Az Európai Unió végső célja egy transzatlanti nyitott légiközlekedési terület létrehozása, amely egy egységes légiközlekedési piacot jelent az EU és az USA között a beruházások szabad áramlásával és a légi szolgáltatásokat érintő korlátozások eltörlésével, ideértve a mindkét fél hazai piacához való kölcsönös hozzáférést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetésen robbantott az öngyilkos merénylő

Öngyilkos merénylet egy iraki temetésen - 10 halott
Legkevesebb tízen meghaltak, huszonhárman… Tovább olvasom