Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Észak-Korea déllel békülne

Phenjan négypontos javaslatot terjesztett elő, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek alapján képzeli el a koreai nép "független újraegyesítését".
Észak-Korea az ellenségeskedés beszüntetésére és a két Korea közötti kapcsolatok javítására vonatkozó felhívással fordult hétfőn Délhez Kim Ir Szen néhai észak-koreai vezető halálának 20. évfordulója alkalmából.

Phenjan négypontos javaslatot terjesztett elő, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek alapján képzeli el a feszültség csökkentését a félszigeten, és a koreai nép "független újraegyesítését". A jelenlegi helyzetet "súlyosnak" ítéli meg az északi kormány, hiszen egyetlen megjegyzés vagy valamilyen súrlódás előidézheti az egész koreai nép megsemmisülését - mutat rá. Arra kéri Szöult, hogy "legyen bátor, és változtassa meg ellenségeskedő politikáját, hagyjon fel minden olyan hadgyakorlattal, amelyet kívülállókkal együtt, Északot célba véve végez".

Phenjan ezenkívül azt javasolja, hogy egyik fél se támaszkodjon "kívülállókra", és minden közös ügyüket saját erőből oldjon meg. Nyilvánvalóan Dél-Korea és az Egyesült Államok, valamint Észak és Kína szövetségesi viszonyára utalt. A phenjani kormány azt javasolja, hogy mindkét fél "ésszerű" célokat tűzzön ki maga elé az országegyesítéssel kapcsolatban. A koreaiak egyre inkább követelik, hogy az országegyesítést "föderalista" módon valósítsák meg, amelyben mindkét ország megőrizheti saját ideológiáját és társadalmi rendszerét - állítja.

Phenjan emlékeztetett arra, hogy a két ország a 2000. június 15-én kiadott közös közleményükben elismerte: vannak közös pontok az Észak által javasolt "laza föderációban" és a Dél javasolta "konföderációban".

A 14 évvel ezelőtti történelmi jelentőségű találkozó Kim De Dzsung dél-koreai elnök és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető között jött létre, és a két ország közeledését, kiterjedt kétoldalú együttműködést eredményezte egy időre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszökött elrablóitól több mint 60 nő és lány Nigériában

Az áldozatokat csaknem két hete hurcolták el feltehetőleg a Boko Haram szélsőséges iszlamista… Tovább olvasom