Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Eloltották a kijevi tévétorony kábelcsatornáját

A tűz péntek hajnalban ütött ki a kijevi tévétornyot és a közszolgálati televíziót összekötő föld alatti kábelcsatornában, a gyanú szerint szándékos gyújtoagtás történt.
Orosz felforgató akciónak tartják Kijevben a tévétorony és a közszolgálati televíziót összekötő föld alatti kábelcsatornában keletkezett tüzet, amely miatt leállt több tévécsatorna sugárzása.
Viktorija Szjumar, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkárhelyettese Facebook-oldalán "klasszikus diverzánsakciónak" nevezte az esetet.

"Az orosz különleges szolgálatok logikája mindmáig Lenin tanításán alapul, amely szerint először is a postát, a telefont és a távírót (kell tönkretenni)" - mutatott rá Szjumar.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a tűz péntek hajnalban ütött ki a kijevi tévétornyot és a közszolgálati televíziót összekötő föld alatti kábelcsatornában, és a tűzoltók nem tudtak rögtön hozzálátni az oltáshoz, mert a kábelek nagyfeszültség alatt voltak. A tűzeset a kábelcsatornának azon a részén történt, amely a kijevi Melnikova utca alatt húzódik. Egy időre megszakadt több tévé sugárzása, így nem lehetett fogni a közszolgálati tévé első csatornáját sem, amelyen az este tartják meg az elnökjelöltek első tévévitáját.
Viktorija Szjumar közölte, hogy a tüzet néhány óra alatt sikerült eloltani, és helyreállt a műsorsugárzás is.

Szjumar szerint a "diverzánsoknak" nem sikerült bejutniuk a kijevi tévétorony területére, mert a hatóságok már csütörtökön fokozott védelem alá vették más fontos kijevi létesítményekkel együtt. Az előzetes vizsgálatok szerint a tettesek ezért gyújtóelegyet dobtak a távközlő kábel egyik "kútjába", amely csak az utca felől közelíthető meg.

"Ezekről a kutakról csak a profik tudnak... Ez klasszikus diverzió" - mondta a nemzetbiztonsági tanács titkárhelyettese.

A tévéközpont munkatársai szerint is szándékos gyújtogatás történhetett. Elmondásuk szerint a tévétornyot és a közszolgálati televíziót ugyan fokozottan védték a hatóságok, illetve a nemzeti gárda, de a föld alatt futó kábeleket senki. Azt is feltételezik, hogy belső munkatársnak kellett közreműködnie a gyújtogatásban, hiszen még az ott dolgozók zöme sem tudja, pontosan hol futnak a kábelek.

Az Ukrajinska Pravda című hírportál arról is hírt adott, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok úgynevezett "délkeleti hadseregének" követelésére leállították több, kábelen szolgáltatott, ukrán nyelvű tévécsatorna adásának sugárzását Luhanszkban és a Luhanszk megyei Szeverodonyeckben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor az egyik legnépszerűtlenebb európai vezető

A legpozitívabb megítélés Angela Merkelé, Orbán Viktornál csak a horvát miniszterelnököt ítélték meg… Tovább olvasom