Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Éles tiltakozás Szerbiának az EU-tól

Éles szavakkal fogalmazó tiltakozó jegyzéket intézett az Európai Unió Szerbiához a külföldi nagykövetségek és a koszovói határon lévő nemzetközi ellenőrzőpontok elleni támadások miatt. A Miniszterek Tanácsa mindezekért a belgrádi kormányt teszi felelőssé a jegyzék szerint. Értékelések szerint Belgrád és Brüsszel kapcsolatai a legmélyebbre kerültek a milosevicsi rendszer megdöntése óta.
A jegyzéket a szlovén és a francia nagykövet adta át a szerb külügyminiszter-helyettesnek Belgrádban. A tiltakozó jegyzék elítéli a támadásokat és elfogadhatatlannak nevezi a szerb kormány egyes tagjainak megnyilvánulásait, amelyek Brüsszel szerint úgymond tüzelik a szerb közvéleményt, és azt sugallják, hogy az erőszak elfogadható. A jegyzék szerint mindazoknak, akik igy tesznek,vállalniuk is kell tetteik következményeit. A jegyzék kifejezi aggodalmát az egyes médiumokra és nem-kormányzati szervezetekre nehezedő nyomás miatt.

Arra is emlékeztet, hogy Szerbia jövője az Európai Unió, amely kész továbbra is együttműködni Belgráddal a csatlakozás érdekében. Szerbiai értékelések szerint a figyelmeztető tiltakozás hangvétele igen éles, és azt mutatja, hogy Belgrád kapcsolatai Brüsszellel az utóbbi napok eseményeit követően fagyosak lettek. Jelica Minics, a külügyi tanács tagja szerint a szerb kormánynak valamiféle választ kellene adni, miközben vigyázni is kellene, hogy ne rontsa tovább a kapcsolatokat.

Vojiszlav Kostunica egyébként szombaton elutasította azokat a vádakat, hogy a szerb rendőrség nem reagált megfelelő módon a belgrádi nagykövetségek elleni támadásokkor. Tagadta azokat a külföldi titkosszolgálati jelentéseket, amelyek szerint a belgrádi kormány intézte úgy, hogy ne védjék az amerikai diplomáciai képviseletet. A kormányfő ugyanakkor elismeréssel szólt a szerb rendőrség akkori munkájáról.

Közben Ljubomir Kljakics, a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterének helyettese azt mondta, hogy Szerbiának joga van katonai eszközökkel is megtartani Koszovót. Szerinte Szerbia területi épsége miatt ez elfogadható és törvényes. Korábban is hangzottak el hasonló vélemények, nyilatkozatok, ám akkor még tartottak a tárgyalások Koszovó jövőbeni helyzetéről, mára viszont Koszovó függetlenségét 21 ország ismerte el az önálló Koszovót, Egyesült Államokkal az élen.

Koszovóban egyébként enyhültek a tiltakozások, ám továbbra is érezhető a feszültség. Különösen azután, hogy a szerb nemzetiségű rendőrök kiváltak a Koszovói Rendőri Szolgálatból. Válaszul a Szolgálat parancsnoksága felfüggesztette állásukból az engedelmességet megtagadó rendőröket, eddig mintegy félszázat.

Pieter Feith koszovói EU-megbízott azzal vádolta meg Belgrádot, hogy kísérletet tesz a két népközösség megosztására, Koszovó felosztására. Belgrád szerint az EU-misszió illegálisan van Koszovóban, s emiatt tiltakozott az ENSZ-nél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán Izrael miatt bojkottálja a párizsi könyvvásárt

Irán nem vesz részt az idei párizsi könyvvásáron - közölte az AFP szombaton teheráni forrásokra… Tovább olvasom