Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Egyiptom - Folytatódnak a tüntetések Mubarak ellen és mellett

Már a kilencedik napon gyülekeztek szerdán a kairói Tahrír téren a tüntetők, hogy távozásra bírják Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt - de ezúttal az államfő mellett demonstrálók is nagy számban megjelentek az utcákon. A két tábor verekedésében több százan megsebesültek. A hadsereg felhívta a tüntetőket az utcai megmozdulások beszüntetésére, utóbbiak viszont péntekre újabb nagy demonstrációt terveznek. Kairó elutasítja az "azonnali átmenetet" célzó nyugati felhívásokat, az ellenzék egy része kész tárgyalni a hatalommal.

"Nem megyünk el innen, ő megy el!" - skandálták a tiltakozók még a hadseregnek a tüntetések befejezésére felszólító közleménye előtt, nem elégedve meg Mubarak keddi bejelentésével, hogy nem indul a szeptemberi elnökválasztáson, de hivatali idejét addig kitölti, s "egyiptomi földön fog meghalni". A rendőrség mintegy húsz Mubarak-hívet választott le körülbelül ezer, demokráciát követelő tüntetőről. Az államfő mintegy félezer - más forrás szerint több ezer - támogatója is felvonult.
Mubarak hívei a téren rátámadtak az ellenzéki tüntetőkre. Az ellenfelek botokkal és kövekkel vívtak "csatát", amelyben a lovas-tevés támadókat körbefogták, és a földre rángatták. A helyszínen tartózkodó katonák állítólag figyelmeztető lövésekkel próbálták megfékezni az indulatokat, de nem avatkoztak közbe. Sötétedés után is folytatódott a tömegverekedés a téren és környékén, s a sérültek száma már több százra növekedett - jelentették a francia hírügynökség helyszíni tudósítói szerdán.
Hoszni Mubarak hívei a teret övező házak tetejéről köveket zúdítanak a tüntetőkre - közölték. Közben egyesek Molotov-koktélokat kezdtek dobálni: többek között a világhírű műkincseket őrző Egyiptomi Múzeum udvarába is behajítottak ilyen gyújtópalackokat.
Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az al-Dzsazíra televízióban azt kérte a katonáktól, hogy "védjék meg az egyiptomi életeket". El-Baradei a BBC brit tévének pedig úgy nyilatkozott, attól tart, hogy az események vérontásba torkollnak.
A hadsereg hazatérésre, a tüntetések abbahagyására felszólító közleménye dacára az egyiptomi kormányellenes tiltakozó mozgalom vezetői szerdán megismételték, hogy péntekre nagyszabású demonstrációt terveznek. "Tüntetni fogunk pénteken, +a távozás péntekén+, és több mint egymillió embert várunk az utcákra Egyiptom-szerte, hogy követeljük a rezsim bukását" - jelentette ki Imán Haszan, a Baradeit támogató kampány aktivistája. A tüntetési felhívást megerősítették az első tiltakozó akciókat kezdeményező Április 6. Ifjúsági Mozgalom részéről is. "Az utcára vonulunk ma és holnap is, de a péntek lesz a legnagyobb mozgósítás napja" - mondta egy aktivista.
Mubarak kedd este tévébeszédben bejelentette, hogy kitölti mostani - immár hatodik - államfői mandátumát, de nem indul a szeptemberben esedékes újabb elnökválasztáson.
A kairói külügyminisztérium szerdán közleményben visszautasította a Mubarak-beszéd után elhangzott sorozatos nyugati felhívásokat, amelyek azonnali hatalmi átmenetet szorgalmaztak az arab országban. Hosszam Zaki külügyi szóvivő közölte: az utóbbi órák összecsapásai azt bizonyítják, hogy a tüntetők követelései mögött nincs teljes népi egyetértés. Oroszország megegyezésre szólította fel a szemben álló feleket.
Fati Szurur parlamenti elnök közölte: a törvényhozás addig nem ülésezik, amíg az igazságszolgáltatás nem dönt a tavaly novemberi választások eredményeit illető panaszok ügyében. A jogi eljárások eredménye ugyanis jelentősen befolyásolhatja a parlament összetételét - tette hozzá. Ez pedig döntő fontosságú, mivel Mubarak kedden bejelentette, hogy a törvényhozásnak rövidesen alkotmányreformról kell tanácskoznia az idei elnökválasztás jelölési feltételeit illetően. Az állami tv jelentése szerint Szurur elmondta azt is, hogy szeretné, ha a Mubarak ígérte alkotmányreformok két és fél hónapon belül elkészülnének.
Három fontos egyiptomi ellenzéki párt szerdán állítólag megállapodott arról, hogy Mubarak felszólításának engedve párbeszédet kezd a hatalommal. Az ország legrégibb liberális politikai ereje, az Új Vafd Párt, a Nemzeti Haladó Unionista Párt (Tagammu) és a Nasszerista Párt kész bekapcsolódni a mielőbbi reformokat megalapozó nemzeti párbeszédbe.
Ajman Núr ellenzéki vezető előzőleg javasolta, hogy az államfő adja át a hatalmat Omar Szuleimán alelnöknek. Núr, aki 2005-ben versenybe szállt az elnöki tisztségért, közölte: az ország politikai erői konzultációt folytatnak, amelynek eredményeképpen az ellenzéki mozgalmak és pártok közlik majd álláspontjukat Mubarak keddi bejelentéséről.
Mohamed el-Baradei kedden késő esti első reagálásában leszögezte, hogy az államfőnek azonnal le kell mondania, csak ezáltal válik lehetővé a stabilitás helyreállítása és az új demokratikus kormányzat létrehozása. Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a jelek szerint Mubarak "nem akarja meghallani a nép hangját, és a diktátor logikája vezérli". El-Baradei megerősítette, azt szeretné, ha Mubarak azonnal távozna a hatalomból, és ügyvezető kormány venné át a hatalmat. Közölte, megfontolja, hogy induljon-e az elnökválasztáson.
Amr Músza, az Arab Liga főtitkára ugyancsak közölte, hogy komolyan megfontolja, küzdelembe szálljon-e az államfői posztért. Az egyiptomiak körében népszerű volt külügyminiszter óvatosan fogalmazott a CNN-nek, mondván, az államfő új kezdeményezésekkel állt elő, s a következő napokban el kell döntenie, elégséges-e ez, "elfogadjuk vagy sem".
Politikai és gazdasági elemzők szerint jelentős bejelentést tett az egyiptomi elnök, de elkésett, kezdeményezései és ígéretei már nem elégségesek a rendszert támadó tüntetők lecsillapításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a domogyedovói merénylet egyik sérültje

Meghalt a moszkvai Domogyedovo repülőtéren múlt héten elkövetett robbantásos merénylet egyik… Tovább olvasom