Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Egyiptom - Agyonvertek egy külföldit a Tahrír téren

Szemtanúk szerint agyonvertek egy külföldit csütörtökön a kairói Tahrír téren, az elnök elleni tüntetések központjában.

Az áldozat kilétét egyelőre nem tudták kideríteni. A téren továbbra is ezrek tüntetnek, és lövések is eldördültek, miközben a város más pontjairól fosztogatást és gyújtogatást jelentettek. A hadsereg egyik tankja a téren egy ízben fenyegetően elindult a tüntetőkre köveket hajigáló kormánypárti provokátorok irányában, és feléjük fordította a tornyát, mire azok elszaladtak, és máshol összegyűlve folytatták a dobálást.

Hoszni Mubarak elnök hívei az al-Arabíja televízió szerint vadásznak a külföldi újságírókra, és szállodákat is átkutatnak utánuk. Egyeseket közülük botokkal és puszta kézzel is megvertek. Megtámadtak emberi jogi aktivistákat is. Egy kanadai forgatócsoportot a katonák szabadítottak ki a csőcselék közül. Az Egyesült Államok és más országok tiltakoztak a sajtó megfélemlítése ellen.

Az ország alelnöke megígérte csütörtökön, hogy megbüntetik az erőszak kirobbantóit, és hogy szabadon engedik azokat a letartóztatott fiatal kormányellenes tüntetőket, akik nem vettek részt az erőszakos cselekményekben. Omar Szuleimán üzenete az állami televízióban, a képernyő alján futó feliratok formájában jelent meg.

Az alelnök bejelentette, hogy Hoszni Mubarak elnök fia nem fog indulni a következő elnökválasztáson, megnyugtatva azokat, akik attól tartottak, hogy az államfő a családon belül át akarja örökíteni a diktatórikus hatalmat.

Ahmed Safik miniszterelnök egy sajtótájékoztatón bocsánatot kért a szerdai és csütörtöki, halálos áldozatokat követelő erőszakos cselekményekért, és vizsgálatot ígért. Azt állította, hogy "nincs elég rendőre, mert sok rohamrendőr hazament a falujába, és nem tudják visszahozni őket". Az ügyészség bejelentette, hogy a korábbi miniszterek és más felelős személyek nem hagyhatják el az országot, és bankszámláikat befagyasztották.

Az ENSZ bejelentette, hogy megkezdte a személyzete kitelepítését. A kairói repülőtéren időközben enyhült a zsúfoltság, naponta ezrével szállítják el a külföldieket, de még így is ötezren várakoztak a gépükre.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2011. február 03. 20:13
    „Az elkövetőket hívjuk meg egy kormányülésre ! :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom - Négy halott a Tahrír téren - Összecsapások Kairóban

Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont. Tovább olvasom