Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Dánia a svéd határon helyreállította a határellenőrzést

A dán hatóságok kedden helyreállították a határellenőrzést a Svédországgal közös határon; hamarosan a német határon is visszaállítják a határőrbódékat.

A dán kormány hangsúlyozta, hogy nem az útlevél-ellenőrzést állították vissza, csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Dániába tartó árukat, elsősorban a gépkocsival érkezők csomagjait.

Az intézkedést a bevándorlásellenes, jobboldali populista Dán Néppárt nyomására vezette be a konzervatív-liberális dán kormány a bűnözés visszaszorítására hivatkozva. A kisebbségben lévő kormány parlamenti többségét a néppárt biztosítja a törvényhozásban. Idén legkésőbb novemberben parlamenti választások lesznek a skandináv országban.

Az Európai Bizottság figyelmeztette Koppenhágát, hogy tartsa tiszteletben az áruk és személyek szabad áramlását biztosító Schengeni egyezményt. Brüsszel közölte, vizsgálni fogja a dán hatóságok ellenőrzési gyakorlatát. A dán kormány visszautasította a figyelmeztetést, mondván, joga van ily módon fellépni a csempészés ellen. Azzal, hogy Dánia 160-ról az év végéig 260 főre emeli a határőrök létszámát, csak a szomszédos államokéval nagyjából azonos szintet ér el - hangzott el indoklásként.

A német kormány élénken tiltakozott a dán lépés ellen. Koppenhága megnyugtatásul közölte, a Dániába érkező német nyaralókat semmilyen hátrány nem fogja érni az országba való belépéskor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden negyedik lengyel diák megbukott az érettségin

A szejm oktatási, tudományos és ifjúsági bizottságának sürgős összehívását kérte az ellenzék a megdöbbentő vizsgaeredmények miatt. Tovább olvasom